Lider SDA Bakir Izetbegović izgleda odlučio je da udari i na naziv Republike Srpske!

“Euroblic” saznaje da Izetbegović namjerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike Srpske, ali i da ospori njeno ime. Takvu namjeru potvrdio je i šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske Mujo Hadžiomerović, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

Iz Srpske oštre poruke – napad Izetbegovića na naziv Republika Srpska mogao bi da predstavlja siguran početak kraja Bosne i Hercegovine, jer se time narušava Dejtonski sporazum. Srpskim predstavnicima u Sarajevu predlažu da zato napuste koaliciju na nivou BiH.

“Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata” – ovako bi lider SDA, Bakir Izetbegović, prekrstio Republiku Srpsku u pokušaju da pred Ustavnim sudom BiH ospori njeno ime. Na udaru će biti i Zakon o Danu Republike Srpske, koji je usvojen krajem oktobra prošle godine, nakon što su građani Srpske na referendumu rekli da 9. januar ostaje njen Dan – a i to je bio odgovor na Izetbegovićevu apelaciju Ustavnom sudu.

– Borićemo se svim pravnim sredstvima protiv tog zakona, jer je riječ o velikoj zloupotrebi prava. Želimo da se o tome izjasni institucija koja je već jednom rekla šta misli o tom zakonu i prazniku, a to je Ustavni sud BiH – rekao je Hadžiomerović.

Ukoliko Izetbegović podnese ovakvu apelaciju, SNSD-ov Staša Košarac poziva da se svi okupe u institucijama Srpske i donesu odgovarajuće odluke. Vidljivo je, kaže, da Izetbegović želi da ojača Ustavni sud BiH, koji je oružje u njegovim rukama.

Njegov stranački kolega, Nikola Špirić, ovo vidi kao još jedan dokaz da političko Sarajevo čini sve kako bi osporilo postojanje Republike Srpske. Prema Špirićevom mišljenju, to je i Izetbegovićev šamar partnerima iz Srpske na nivou BiH, tzv. Savezu za promjene, iz kojeg su prethodnih dana stizale poruke da je koalicija stabilna.

– Kako je moguće govoriti o stabilnosti koalicije ako stub koalicije – SDA, odnosno Bakir Izetbegović – podnosi takve apelacije? To znači da to rade zajedno. Ako ne rade, neka napuste koaliciju. I to je odgovor. Neka kažu nećemo koalirati sve dok postoje napadi na Republiku Srpsku – kaže Špirić.

Sa ovim je saglasan i potpredsjednik Parlamenta Srpske, Nenad Stevandić. Vjerovatno je, kaže, Izetbegović na sastanku prije dva dana dobio neformalni pristanak svojih koalicionih partnera da će mirno posmatrati sve njegove inicijative. U suprotnom, ne bi vukao takve poteze. Poručuje – Izetbegović neće odustati od sličnih incidenata dok god mu leđa čuva tzv. Savez za promjene.

– Ovo bi možda trebalo da bude završni akt buđenja SZP da, koliko sutra, izađu iz ove koalicije i kažu da na nivou BiH Srbi više ne participiraju ničemu što je na njihovu štetu. Ukoliko to ne urade, oni nisu samo kukavice nego saučesnici u ukidanju Republike Srpske – ističe Stevandić.

Ovakva apelacija nema veze sa koalicijom i tzv. SZP osuđuje takve poteze, kaže NDP-ov Momčilo Novaković. Poručuje da je bilo kakav pokušaj promjene naziva Republike Srpske besmislen, jer je ona dio Dejtona, i da nema tog Ustavnog suda koji bio to prihvatio. Ukoliko bi se ta zamisao i ostvarila, bio bi to kraj BiH.

– To je slobodan istup gospodina Izetbegovića. Svi unutar SZP osuđuju te pokušaje a ako dođe do toga, vidjećemo kakva će reakcija biti i da li će uopšte dalje biti moguće da ovaj Savez funkcioniše i da li će postojati parlamentarna većina ili će vlast funkcionisati kao manjinska vlast do kraja ovog mandata – kaže Novaković.

Najava Bakira Izetbegovića o podnošenju apelacije kojom bi se osporio naziv Republika Srpska samo dodatno komplikuje odnose unutar BiH i takve poruke su antidejtonske, smatra poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borislav Bojić. Ove najave stižu baš u vrijeme kad PDP predlaže moratorijum na podnošenje apelacija o temama iz prošlosti.

RTRS