Poslodavci u Srpskoj kažu da posla ima, ali za usko specijalizovane radnike. Obućari, vozači, IT stručnjaci… Provjerili smo s kojim zanimanjima je najlakše naći posao.

U svijetu IT-a, Vladimir Kežić je već 15 godina. Budućnost ovog zanimanja, ali i manjkavosti formalnog obrazovanja shvatio je kada to mnogi nisu vidjeli.

Razlog zbog kojeg poslodavci vape za kvalitetnim radnicima vidi u fakultetima koji su, kako kaže, postali kursevi. Funkcionišu po principu “ko zna zna”, a tek nakon četiri godine kada student izađe na tržište rada, javlja se problem.

– Našem tržištu su apsolutno potrebna sva zanimanja, ali je potrebno znanje, da neko zna i ima iskustva u tome što radi. Bilo koji dobar obućar, keramičar, sve je kod nas potrebno. U tom smislu, IT ne izdvajam ali je po platam to sektor u ekspanziji, sektor koji ima budućnost – ističe Kežić.

Tu budućnost vide i u kompaniji Lanako. Iako je konkurs za ovakve stručnjake kod njih otvoren svakog dana u godini, na tržište ne dolazi dovoljno kadra.

– Nažalost, prijava nemamo dovoljno, kao i sve IT kompanije u zemlji ili regiji, ali se trudimo da od tih ljudi koji nam se prijave izaberemo najbolje i na taj način da ih dovedemo u našu kompaniju, a potom obrazujemo i na taj neformalan način – kaže Marko Šiniković, portparol kompanije.

Osim IT stručnjaka, u ovoj godini najtraženija zanimanja biće varioci, bravari, rukovaoci teškim mašinama, vozači, obućari, tekstilci i naravno, elektroinženjeri.

trazena zanimanja

Podaci su ovo kojima raspolažu poslodavci, ali ih brine činjenica da će u Srpkoj kroz pet godina biti 40.000 radnika manje.

– Prvi problem je kvalitet onoga što naša djeca znaju, a druga je kvalifikaciona struktura. Mi već godinama insistramo da se promijeni i obrazovni sistem, struktura. Međutim, ove godine se tek nešto mijenja, ali ostaje problem kvaliteta – ističe Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

A do trenutka dok svaka karika, naročito ona obrazovna, u ovom lancu ne krene u promjene, problem će postojati. S jedne strane imaćemo veliki broj nezaposlenih, poslodavci će tražiti kvalitetne radnike koje tržište ne nudi, a profitiraće jedino oni koji, kao i Vladimir s početka naše priče problem, ali i priliku, uvide na vrijeme.

RTRS