Privatna vojna kompanija Militari profešnl resurs, koja je bila “desna ruka” Pentagona u svim ratnim pohodima na Balkanu aktivna je na teritoriji samoproglašenog Kosova, gdje učestvuje u obuci buduće kosovske vojske, prenosi Sputnjik.

Agencija navodi da je budžet za “kosovsku” vojsku dostigao 42 miliona evra, a planirano je da se svake godine povećava za oko četiri miliona evra.

– Taj pozamašan “džeparac” za vojni sektor siromašnog Kosova puni se i preko ove kompanije, tačnije iz američkog vojnog budžeta. Njime se plaća obuka transformisane OVK, kao što su rukovanje najsavremenijim oružjem, učenje stranih jezika, obrazovanje kadrova po prestižnim vojnim akademijama u svijetu. Obuku obavljaju pripadnici Militari profešnl resurs – navodi isti izvor.

Sputnjik tvrdi, da je Pentagon ovu firmu prvi put na Balkanu angažovao za obuku Hrvatske vojske u akciji “Oluja”, a za obuku hrvatskih vojnika i logistiku u akciji kojom je iz Hrvatske protjerano gotovo 250.000 Srba, Militari profešnl resurs dobio je od Ministarstva odbrane SAD 50 miliona dolara.

Kamp za obuku nalazio se u blizini Zadra, a obuku hrvatske vojske vodio je general-major Ričard Grifit, vijetnamski veteran. Umiješanost ove firme u “Oluju” objelodanjena je nakon tužbi koje je nekolicina krajiških Srba protiv njih podnijela pred sudom u Čikagu.

Za isti posao tokom rata u BiH, radeći za muslimansku stranu, kompanija je od Pentagona dobila 100 miliona dolara.

– Osim obuke, Militari profešnl resurs je i tokom embarga UN na naoružavanje zaraćenih strana imala zadatak da naoruža muslimane za konačan obračun sa Srbima. To je i uradila, ali je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma ostala bez posla, pa je po nalogu Pentagona nastavila rad na Kosovu i Metohiji – navodi se tekstu.

Tome je u velikoj mjeri kumovao Agim Čeku koji je bio hrvatski general, ali i jedan od vođa OVK na Kosovu i Metohiji.

Obuku pripadnika OVK za “gerilski rat” protiv srpske vojske, logistiku za napade i trening kampove za nove članove OVK koji su bili instalirani na sjeveru Albanije vodio je lično prvi čovjek Militari profešnl resursa – Benc Džon Kredik.

Rat na Kosmetu je za ovu vojnu kompaniju bio izvor pravog bogatstva, jer je za nešto više od dvije godine angažovanja, uključujući i naoružavanje OVK, “zaradila” oko 200 miliona dolara.

americki general UCK

Odmah po okončanju NATO bombardovanja SRЈ, pritajili su se, obučavajući Albance za napad na Makedoniju 2001. godine. Za “prvog” čovjeka izabran je Samedin Džezairij koji je trebalo da stvori prostor za formiranje ogranka Al kaide na Balkanu u trouglu jug Srbije-Kosovo-Makedonija.

Plan nije uspio, pa se vojni dio Militari profešnl resursa povukao, dok se civilna veza nastavila sa Kosovom preko Filipa S. Goldberga, koji je bio šef američke Misije u Prištini od 2004. do 2006. godine.

Goldberg je imao aktivnu ulogu u raspadu Јugoslavije. Od 1994. do 1996. godine bio je odgovoran za sektor “Bosna” u Stejt departmentu. Blisko je sarađivao sa specijalnim izaslanikom Vašingtona Ričardom Holbrukom i imao je centralnu ulogu kao šef kabineta pregovaračkog tima u Dejtonu.

On je 1996. godine radio i kao specijalni asistent tadašnjeg pomoćnika državnog sekretara Stroba Talbota koji je, zajedno sa državnim sekretarom Medlin Olbrajt, odigrao ključnu ulogu u bombardovanju Јugoslavije 1999. godine.

Njegov blizak saradnik u to vrijeme bio je Džejms Foli, čovjek koji je bio na čelu informativne službe Stejt departmenta i koji je blisko sarađivao sa ambasadorom NATO-a u Briselu Džejmijem Šejom.

Nepuna dva mjeseca prije vojnog napada NATO-a na SRЈ, Foli je pozvao OVK da se “transformiše” u uglednu političku organizaciju, preuzevši na sebe obavezu da od terorista OVK napravi političare koji i danas vladaju Kosovom.

“Militari profešnl resurs” je za “uspjeh” na Balkanu dobio veliki bonus od Pentagona i američkih vlasti, ali i iz privatnih fondova koji se dovode u vezu sa porodicom Klinton.

Izvor: Sputnjik