Politička situacija u Republici Srpskoj je stabilna, rečeno je nakon još jednog sastanka koalicije SNSD-DNS-SP.

Lideri ovih partija otpočeli su razgovore o kreiranju strateškog plana političkog i ekonomskog razvoja Republike Srpske.

Srpska je u prošloj godini ostvarila rast domaćeg proizvoda od tri odsto, povećala broj zaposlenih, smanjila nezaposlenost i ostala u visokom stepenu razvoja industrijske proizvodnje. Nastavak trenda rasta i u ovoj godini mora da bude strateško opredeljenje vladajuće koalicije u Srpskoj, poručio je predsjednik Republike i SNSD-a, Milorad Dodik.

Istakao je da je Vlada uspjela da riješi sve dugove iz 2015.

– Razgovarai smo o modalitetima da se dugovi iz prošle godine što prije eliminišu. Јedan od tih elemenata vezanih za poljoprivrednu proizvodnju je naše opredjeljenje da ćemo učiniti sve da sredstva koja dobijamo vezano za naplatu klirinškog duga od Ruske Federacije, čim dospiju,usmjerimo primarno na obaveze poljoprivrednicima. Vjerujemo da bi to moglo da bude u drugoj polovini marta, što govori da bi stigli za ovu sezonu, kaže Dodik.

Svjesni su i zastoja aranžmana sa MMF-om, a danas je razgovarano kako da se to nadoknadi. Poručeno je da će Srpska nastaviti stabilno da funkcioniše, izmiruje obaveze, a i politika plata ostaje ista. Koalicioni partneri kreiraju

– Potvrdili smo našu opredjeljenost da zajedno radimo, ocijenili smo da je za Republiku Srpsku najvažnije da upravo ova koalicija nastavi sa kreiranjem strategija svog rada i u sljedećoj godini i zajedničkog nastupa na opštim izborima. Mmislimo da ova koalcija treba da dobije maksimalanu podršku građana, dodao je Dodik.

Republika Srpska mora pojačati međunarodne aktivnosti, a na političkom planu ojačati povjerenje javnosti u njene institucije, kaže Dodik.

Razgovarano je i o javnim preduzećima.

– Već do kraja februara imaćemo sastanak u okviru naše koalicije i razgovarati o tome kako podići opštu likvidnost u Republici Srpskoj, prije svega likvidnošću javnog računa i održaćemo sastanak sa svim predstavnicima javnih preduzeća i javnog sektora, naglasio je predsjednik SNSD-a.

Koalicioni partneri smatraju nedopustivom pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije. Time se, poručuju, zloupotrebljavaju institucije BiH i slabi povjerenje.

Prioritet je, kažu, nastavak dobre saradnje sa Srbijom i svim prijateljskim zemljama, ali i jačanje prisustva Srpske na međunarodnom planu.

RTRS