Zbog sve jačih pritisaka i najava novih udara na Srpsku, u Banjaluci je zasjedao Izvršni komitet SNSD-a.

Data je puna podrška dogovoru sa HDZ-om,kojim bi bio omogućen odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a predsjedniku Miloradu Dodiku za očuvanje Ustavne pozicije RS.

Stranim sudijama nema mjesta u Ustavnom sudu, jasni su u SNSD-u. Inicijativu, koju su pokrenuli sa HDZ-om, kažu, trebalo bi da podrže sve stranke sa sjedištem u Srpskoj, jer to je u interesu RS i njenih građana.

Apsolutno neprihvatljivom i štetenom smatraju bilo kakvu ideju o obnavljanu tužbe BiH protiv Srbije, jer bi to prouzrokovalo veliku nestabilnost u regionu: “SNSD će učiniti sve da takve inicijative u budućnosti trajno onemogući, a kadrovima koji iz RS trenutno učestvuju u vlasti u institucijama BiH, upućen je poziv da, ukoliko dođe do takvih ili sličnih inicijativa, u saradnji sa institucijama Srpske, adekvatno reaguju”.

Iz SNSD-a i podrška predsjedniku Miloradu Dodiku u borbi za interese Srpske i zaštitu njenih ustavnih pozicija definisanih Dejtonom.

Sankcije proistekle iz te borbe smatraju neprimjerenim, štetnim i neprihvatljivim. SNSD smatra i da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije mora biti popunjen isključivo legitimnim predstavnicima srpskog naroda: “SNSD poziva sve stranke, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i ostale zainteresovane pojedince i grupe na dogovor i kreiranje jedinstvene i jasne strategije za odbranu položaja Srba i njihovog ustavnog prava u Federaciji.”

SNSD ostaje pri stavu da se čaln Predsjedništva BiH iz Srpske i ubuduće bira neposredno, dok je pitanje izbora dva člana iz Federacije stvar političkog dogovora u tom entitetu.

Vladama Srpske i Federacije podrška za saradnju u procesima ekonomskih reformi.

RTRS