Šef kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske Boris Tučić rekao je da je netačna insinuacija da institucije Republike Srpske nisu izradile ili dostavile nacrte odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, koju plasiraju pojedini mediji.

“U skladu sa odredbama sistema koordinacije, sve materijale izrađuju institucije, a radne grupe vrše samo njihovo tehničko i metodološko objedinjavanje, što nama tek predstoji, u skladu sa definisanom dinamikom”, pojasnio je Tučić.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske su izradile nacrte odgovora na pitanja Evropske komisije iz svoje nadležnosti, a na koji način su to radile institucije sa drugih nivoa vlasti, pojedinačno ili u okviru nekakvih radnih tijela, to je stvar njihovog izbora.

“Tek sada slijedi zajednički posao tehničkog i metodološkog usaglašavanja, u skladu sa rješenjima koje su dogovorili najviši predstavnici svih nivoa vlasti u BiH”, dodao je Tučić.

On je naglasio da su institucije Republike Srpske prve u BiH izradile nacrte odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije koji su s ciljem njihovog unaprijeđenja, u nekoliko navrata bili predmet razmatranja Vlade Republike Srpske.

On je podsjetio da su radne grupe zadužene isključivo za “tehničku finalizaciju pisanog materijala kojeg institucije u BiH izrađuju za potrebe informisanja Evropske komisije i drugih institucija EU, te drugih materijala koji proizilaze iz obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ i u procesu evropskih integracija”, što se odnosi i na izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

“Radna tijela u okviru kojih predstavnici institucija BiH, Federacije BiH /FBiH/ i, eventualno, kantona u FBiH, izrađuju nacrte odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije iz svoje nadležnosti, uspostavljena su i funkcionišu izvan sistema koordinacije, te na dobrovoljnoj osnovi.

“Funkcionisanje predstavnika navedenih institucija u okviru ovih radnih grupa prilikom izrade nacrta odgovora na pitanja iz Upitnika je njihovo legitimno pravo, na isti način kao i participacija u bilo kojem drugom radnom tijelu kojeg odluče da uspostave”, dodao je Tučić.

On je naglasio da s obzirom da su ove radne grupe u odnosu na rješenja iz usaglašenog sistema koordinacije, u suštini, neformalnog karaktera, te kako se u okviru njih realizuju aktivnosti koje nisu definisane usaglašenim sistemom koordinacije, ne postoji obaveza predstavnika institucija Republike Srpske da u njima participiraju.

“Sljedeći korak podrazumijeva tehničko i metodološko objedinjavanje nacrta odgovora svih institucija u BiH, u okviru relevantnih tijela usaglašenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH od 17. avgusta 2016. godine, u skladu sa rješenjima sistema koordinacije, poštujući predviđenu dinamiku, koju je na kraju verifikovao i Savjet ministara”, poručio je Tučić.

Izvor: SRNA/RTRS