Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nema informaciju da su mu nezvanične sankcije uvele i zemlje EU.

Upitan da prokomentariše tvrdnje lidera NDP-a Dragana Čavića da su ambasadori zemalja EU u Sarajevu odlučili da bojkotuju sastanke sa njim, Dodik je odgovorio kontra pitanjem -Da li je Čavić “Evropa” pa da zna nešto o čemu on nema saznanja?

Dodik je rekao da nema nikakva saznanja o tzv. sankcijama EU i dodao da će se se danas sastati sa jednim EU ambasadorom, ne precizirajući o kome je riječ.

On je istakao da ne osjeća nikakve posebne probleme u vezi sa činjenicom da su mu SAD uvele sankcije.

Predsjednik Srpske ističe da ne treba žuriti s odgovorima na uputnik koji je BiH u decembru dobila od Evropske komisije.

“Polako s uputnikom. Ima tamo pitanja o kojima valjda treba da razmislimo”, rekao je Dodik na pitanje novinara u Banjoj Luci da li je Republika Srpska dala odgovore na pitanja koja su u njenoj nadležnosti.

Predsjednik Srpske je rekao da iako mnogi pokušavaji da situaciju u Srpskoj predstave lošom- to nije tako.

– BDP je u porastu, a bilježimo i industrijski rast. Plate i penzije se isplaćuju na vrijeme, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da će svaki direktor javnog preduzeća i ustanove u Srpskoj biti smijenjen ukoliko bude imao negativan završni račun za prošlu godinu.

Komentarišući analizu “Glasa Amerike” da je Republika Srpska dala oko 30 miliona dolara za lobiranje u SAD, Dodik je rekao da je riječ o očiglednoj propagandi protiv Srpske, ali da to i nije velika suma imajući u vidu da je riječ o aktivnostima koje se sprovode više od deset godina.

On je naglasio da Srpska ima kontakte sa određenim agencijama, te da je zahvaljujući tome i položaj Srpske bio bolji.

“Okrenuli smo kompletan politički diskurs koji je bio protiv Republike Srpske u prošlom vremenu. Srpska više nije mjesto u kojem se pokušavaju oteti nadležnosti i drugo”, rekao je Dodik.

Upitan da li je Srpska ispunila upitnik EU, predsjednik Republike je rekao da ima pitanja o kojima mora da se razmisli.

RTRS