Premijer Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa novinarima nije želio da komentariše detalje sinoćnjeg sastanka u Briselu, navodeći da ne zavisi sve od srpske strane, ali da ne želi da pogazi riječ datu EU i izlazi u javnost sa informacijama.

“Mi dajemo sve od sebe da se tenzije spuste, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir. To je i razlog zašto dolazim u Rašku, jer su zabrinuti gradonačelnici sjevera KiM, pokušavam i njih da smirim. Da li sam zabrinut, jesam, ne zavisi sve od nas, a naše je da učinimo da sačuvamo mir”, rekao je Vučić.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, nakon jučerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, pozvao je danas na hitan sastanak ministra odbrane Zorana Đorđevića.

Njemački radio Dojče vele u emisiji na albanskom jeziku prenosi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je sinoćni sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu “u potpunosti propao”, a na srpskoj strani, prema saznanjima Tanjuga, rastu strahovanja da Priština ne odustaje od ideje napada na Srbe na sjeveru Kosova.

Šta se prošle večeri dogodilo u Briselu, na drugom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou, nije saopšteno, a učesnici sastanka su sinoć u Briselu poštovali dogovor sa visokom predstavnicom Federikom Mogerini da ne daju izjave novinarima.

Tačnije, ovaj put to je poštovala i prištinska delegacija. Bar formalno.

Njemački radio Dojče vele na srpskom jeziku jutros podsjeća da je delegacija Prištine prošle sedmice odmah po završetku sastanka prekršila postignuti dogovor o „nekomentarisanju druge strane”, na šta ih je, dan kasnije, morala da podsjeća sama Mogerini.

– Da li je njena poruka “manje komentarisanja, više angažovanja” bila uzrok sinoćnjeg napuštanja sastanka u Briselu bez izjava učesnika ili dvije strane, tokom tri sata razgovora sa posrednicima EU, jednostavno nisu došle ni do jednog pomaka ili presjeka koji se mogao predstaviti građanima na čije živote se odnosi? – pita njemački radio.

Isti radio, međutim, u emisiji na albanskom jeziku ima mnogo više “saznanja”, uključujući to da je “sastanak u potpunosti propao i da nije bilo nikakvih rezultata”.

Dojče vele navodi, pozivajući se na neimenovane, mada prepoznatljive izvore, da, “osim bilateralnih sastanaka sa posrednicom EU u dijalogu Federikom Mogerini i jedne zajedničke fotografije zbog domaćina i javnosti, među delegacijama nije bilo ozbiljnog razgovora, jer su im pozicije u potpunosti suprotstavljene”.

Diplomatski izvor Dojče velea iz Brisela je istakao: “Sastanak je bio veoma loš i bez ikakvog rezultata. Strane se nisu dogovorile o nastavku dijaloga i nisu odredile datum kada bi ponovo mogle da se sastanu”.

Radio ne navodi druge detalje.

Tanjug, međutim, saznaje da je srpska delegacija prihvatila sve prijedloge Evropske unije za mirno rješavanje situacije u Mitrovici, koja je, inače, bila jedna od tema razgovora.

Dogovora ipak nije bilo, a na srpskoj strani, kako se saznaje, ostaje “strahovanje da Priština nije odustala od ideje o totalnom napadu na Srbe na Kosovu i Metohiji”.

Da li to znači da su zbog stava Prištine iscrpljene sve mogućnosti da dvije strane dođu do napretka, koji EU i dalje vidi kao moguć, a Mogerini kao ključan preduslov za “očuvanje mira i napredak ka EU”, ili napretka nema, kako je to procjenio predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uoči dijaloga, jer se ušlo u fazu “kada je sve teže donositi bilo kakvu zajedničku odluku”.

Izvor: Agencije/RTS