Mladi socijaldemokrati izrazili su danas žaljenje što je među hiljadama razglednica koje su upućene visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku bilo i onih sa prijetnjama smrću i istakli da ni Incku niti članovima njegove porodice nije ugrožena bezbjednost u Republici Srpskoj.

Mladi socijaldemokrati u saopštenju koje prenosi Srna su pozvali Incka da zajedno sa njima, 9. maja, povodom Dana pobjede nad fašizmom, položi vijence u Donjoj Gradini.

“Mišljenje koje ste vi iznijeli o Republici Srpskoj, poredeći narode koji su prošli kroz Јasenovac, Јadovno, Јastrebarsko i druge fabrike genocida, govori najviše o vama. Kao i prije godinu dana Mladi socijaldemokrati izražavaju žaljenje što su se među hiljadama razglednica koje su Vam upućenje našlo 20, koliko ste vi uspjeli da prebrojite u prethodnih godinu dana, sa prijetnjama smrću”, navodi se u saopštenju.

Mladi socijaldemokrati podsjećaju visokog predstavnika da su oni prije više od godinu dana sproveli akciju “Srpska i dalje slavi”, kao odgovor na odluke kojima se osporava proslava Dana Republike, kao i da je u okviru akcije 10.000 građana visokom predstavniku i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH poslalo razglednice kojima im je poručeno da treba da odu iz BiH.

Građani su na razglednicama imali mogućnost slanja lične poruke visokom predstavniku i stranim sudijama, podsjećaju Mladi socijaldemokrati povodom Inckovih navoda da mu je “od omladine SNSD-a stiglo 20 prijetnji smrću”.

“Mladi socijaldemokrati su ponosni što su omogućili da 10.000 građana kažu visokom predstavniku i stranim sudijama šta misle o njima i njihovom radu. Zanimljivo je da visoki predstavnik nije našao za shodno da nakon što mu je stigla tako snažna poruka građana preispita svoj rad, a posebno odnos prema Republici Srpskoj, već ju je uporedio sa NDH”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Incko, ponašajući se kao i njegovi prethodnici koji su ovaj narod kroz istoriju smatrali podanicima, a ovu zemlju svojom grofovijom, na njihove razglednice odgovorio uvredama i pokazao šta misli o građanima Republike Srpske.

“Žao nam je i što smo razbili vaše pogrešno uvjerenje o efikasnosti pravosudnih institucija BiH jer vi često ističete kako je ono efikasno, a evo nije uspjelo da utvrdi ko vam je poslao strašne prijetnje na opasnim razglednicama”, dodaje se u saopštenju.