Presude pokajnicima i saučesnicima u oružanoj pljački 617.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška postale su pravosnažne.

Najstrožu kaznu od tri godine zatvora prihvatio je sada već bivši radnik agencije “Sektor sekjuriti” Danijel Kuzmić (30) iz Kotor Varoša. Istovremeno, suspendovani pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS, Goran Janjuz (25) iz Kozarske Dubice i Željko Inđić (27) iz Bratunca, pravosnažno su osuđeni na po šest meseci zatvora zbog učešća u oružanoj pljački 617.000 KM novca “Unikredit banke”.

Kazne su im izrečene na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su zaključili sa Republičkim tužilaštvom, a sve presude, obzirom da u međuvremenu nije bilo žalbi, postale su pravosnažne. Kuzmić, Inđić i Janjuz su priznali da su bili deo organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodio specijalac Vladan Malić i čiji je cilj bila pljačka novca.

U toku je redovni sudski postupak protiv Malića i njegovih kolega iz Specijalne jedinice MUP RS, Gorana Paraša (27) iz Banjaluke i Aleksandra Popovića (29) iz Kotor Varoša, kao i “civila” Olega Bande (30). Iako su Malić i kolege u decembru prošle godine takođe priznali krivicu i nagodili se sa Republičkim tužilaštvom, ove sporazume je sudsko veće odbacilo po kratkom postupku.

Prema pravosnažnoj presudi, Kuzmić je saučesnicima dojavio informacije o tome kada su vozila “Sektor sekjuritija” sa novcem krenula iz Unikredit banke i u kojem vozilu se nalazio novac.

– Ljubavi, krenula sam – glasila je SMS poruka koju je Kuzmić poslao saučesnicima dajući im tako znak da je konvoj s novcem krenuo iz banke.

Janjuz je priznao da je pljačkašima obezbedio da u njegovoj garaži sakriju “audi A6”, koji je korišćen prilikom pljačke.

Inđić je jedini od pokajnika koji je direktno učestvovao u pljački i koji je za priznanje krivice “nagrađen” sa pola godine zatvora. Pokajnici su se ujedno obavezali da vrate deo novca koji im je pripao nakon pljačke.

EuroBlic