Na Kosovu i Metohiji i dalje napeto, nakon propalog kruga pregovora u Briselu.

U Prištini je bio i generalni sekretar NATO-a Јens Stoltneberg. Sastao se sa predstavnicima Srba, premijerom i predsjednikom samoproglašenog Kosova.

Premijer Srbije, Aleksanadar Vučić iznosi i nove detalje pregovora. Optužio je EU da ne poštuje ništa od dogovorenog, i pozvao predstavnike Unije da se bar 15 minuta drže dogovora.

Naslovi štampe u Srbiji, danas, podsjećaju na neka druga vremena. Prva tema mogući rat i zapaljeno bure baruta na Kosovu.

Predsjednik Vlade Srbije izjavio je da Albanaci samo traže dovoljan razlog da upadnu na Sjever Kosova.

– Na kraju, kada smo prihvatili sve, nakon teških pregovora, oni su rekli, zaboravite, nismo se dogovorili. Јa vam samo prenosim istinu. Rekao sam Tomi kad smo se vraćali da me nikad ovako nije bio strah, kaže Vučić.

Srpski predstavnici sa Kosova I Metohije, zabrinutost su prenijeli i generalnom sekretaru NATO-a, koji je danas stigao u Prištinu i pozvao obje strane da se smire i ne povećavaju tenzije, dok je premijer samoproglašenog Kosova optužio Srbiju za provokacije.

– NATO podržava dijalog pod pokroviteljstvom EU. Podržavamo i ono što se dešavalo u protekle dvije nedjelje. Važno je da se dogovori implementiraju. Pohvaljujem vaš trud, ali izazovi ostaju. Mi smo pozvali sve da spuste tenzije i nastave da rade u miru i stabilnosti, kaže Stoltenberg.

– Јa garantujem da je srpska populacija bezbjedna na Kosovu i da nema nikakvih briga u vezi sa tim. Mi sa svim zemljama na Balkanu pokušavamo da ostvarimo dobre odnose, ističe Isa Mustava, premijer samoproglašeog Kosova.

Američki ambasador u Srbiji, s druge strane, tvrdi da su pregovori samo naišli na manju prepreku.

– Važno je da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto i da se nastavi put stabilnosti, kratko je rekao Kajl Skot.

Premijer Srbije naveo je da je sve što je iznosio o pregovorima u Briselu istina i odgovorio Federiki Mogerini da se bar 15 minuta drži nekog dogovora ukoliko hoće da se nastave pregovori, a poruku je imao i za ambasadore, koji su zahtijevali da ne raspoređue policiju u blizini Kosova I Metohije.

– Neće meni jedan ambasador da govori gdje da šaljem policijske jedinice.Sada ćemo da premještamo snage po cijeloj državi, kategoričan je Vučić.

U posljednjoj rundi pregovora, kako je naveo predsjednik Vlade Srbije, srpski predstavnci bili su pod strašnim pritiskom o kojem, kako je rekao, ne želi da priča u javnosti.

Mnogi spekulišu Iida je na pregovarački sto bila stavljena nezavisnost Kosova, jer su pregovori iznenada pripremljeni i podignuti na najviši nivo. Anailtičari smatraju da bi Srbija ipak trebalo da sačeka drugu polovinu godine, kada se bude znalo šta je nova američka politika.

RTRS