Nediplomatski potez evropskog diplomate! Lars-Gunar Vigemark priziva proteste u BiH.

Komentarišući masovne demonstracije u Rumuniji, to je nedvosmisleno poručio na društenim mrežama. U svjetlu protesta više od 300. 000 demonstranata u Bukureštu, pita kada će se to desiti u BiH.

Danas je preformulisao svoj tvit: “Da li je ovako nešto moguće u BiH. A to nešto ovako odnosi se na mirne proteste koji su izraženi protiv korupcije, a korupcija je jako veliki problem, veoma izražen u BiH”.

Po principu sam pita, sam odgovara, Vigemark smatra da se nešto, poput demonstracija u Rumuniji, ne bi moglo desiti u BiH zato što, kako kaže, ne postoji odgovarajuće političko liderstvo niti interes građana.

– A to ne postoji upravo zbog rascjepkanosti i podjela prisutnih u ovom društvu, podijeljenom na tri konstitutivna naroda. Generalno, svako pitanje, uključujući i pitanje korupcije, tretira se u jednom nacionalnom kontekstu, kaže Vigemark.

Navođenje vode na svoj mlin, bez objašnjenja odakle mu pravo da priziva proteste, za politikologe nije iznenađenje.

– Mislim da neće ni odstupiti od te svoje priče. Јer šta bi mogao da kaže- pogrešio sam, zaletio sam se. On će braniti tu svoju priču i staviće je u kontekst svoje priče koju je iznio kao odbranu, ističe politikolog Velizar Antić.

Iskusni diplomata morao bi da važe svaku izgovorenu riječ, kaže Antić. Dodaje, pogotovo u nestabilnoj državi poput BiH.

– On je taj koji bi trebalo da bude neko ko će da smiruje tu situaciju. Da spušta tenzije, a sa ovakvim izjavama nigdje nećemo otići. Samo idemo u produbljivanje krize, dodaje Antić.

Poruka šefa delegacije EU u BiH nije prošla nezapaženo kod onih koji prate njegove aktivnosti na društvenim mrežama:
“Zašto bi to trebalo da se dogodi u BiH. Vi govorite da naši političari odlično rade svoj posao,”
“Evropski diplomata poziva na nered u BiH, gdje je samo jedna varnica dovoljna da se zapali region. Trebalo bi da prestanete da radite svoj posao.”

Od posljednjih masovnih protesta u BiH u februaru 2014. godine, Federacija se još oporavlja. Sanirana je zgrada Predsjedništva i Arhiva BiH u Sarajevu, a na zgradi kantonalne vlade u Tuzli još su vidljive posljedice.

Da li takav epilog Vigemark priziva?

RTRS