Politički analitičar Nenad Kecmanović izjavio je da male države i malobrojne narode koji ne raspolažu velikom vojnom silom brani djelo velikih umjetnika, naučnika, sportista, među kojima je i Emir Kusturica, koji je “naša atomska bomba”.

“Poput Njegoša, Andrića ili na drugi način Đokovića, i on /Kusturica/predstavlja svojevrsnu kompenzaciju”, rekao je Kecmanović za portal “Iskra”, komentarišući izjavu Kusturice na svečanoj akademiji u Banjaluci da je nevolja srpskog naroda što danas prošlost uvažava samo onaj ko ima atomsku bombu.

Kecmanović je istakao da mnogima Republika Srpska smeta jer prioritet daje svojoj samostalnosti i ravnopravnosti, što štrči od regionalnog takmičenja ko će prije u EU i/ili u NATO.

“Srpska, prije svega, želi da vrati svoj izvorni dejtonski status u BiH ili van nje, i ne prihvata ni štap, ni šargarepu sarajevsko-briselskih integratora”, dodao je Kecmanović.

Na pitanje kome najviše odgovara da se Dejtonski sporazum stavi van snage, Kecmanović je ocijenio da to ne bi odgovaralo nikome, da bi se Hrvati u tom slučaju vratili na stanje prije Vašingtonskog sporazuma, Srbi više ne bi imali obavezu da ostanu sa Federacijom, a Bošnjaci bi morali da zarate i sa jednima i sa drugima da bi osvojili cijelu BiH.

“Paradoksalno, Bošnjaci kao najveći protivnici Dejtona bili bi najveći gubitnici, a Srbi koji ga brane najviše bi profitirali. Danas takozvana međunarodna zajednica nije u stanju da ponudi alternativu Dejtonu koju bi sve tri strane potpisale”, dodao je Kecmanović.

Kecmanović je ocijenio da za miran razlaz Srba, Hrvata i Bošnjaka nema konsenzusa, ali da nema ni mirne Bosne ukoliko bar jedna, a pogotovo dvije od tri nacionalne strane ne žele da ostanu u njoj kao unitarnoj.

SRNA/RTRS