Kontroverzni imam džamije kralj Fahd u Sarajevu, Nezim Halilović Muderis ponovo je ustalasao javnost i to pozivom da se obnovi tužba BiH protiv Srbije. Halililović je u hutbi poručio da se tužba mora obnoviti, u suprotnom će, kako je rekao, agresor dobiti priliku za novi genocid.

Nakon Bakira Izetbegovića sa ultimativnim zahtjevom za obnavljanjem tužbe protiv Srbije obratio se ratni komandant 4. muslimanske brigade, danas imam džamije kralj Fahd, glavnog vehabijskog uporišta u Sarajevu.

“Svima koji misle da radi dobrosusjedskih odnosa to ne treba činiti, poručujem da su zločinci koji su nad mojim dobrim narodom počinili jedanaest genocida opasni i nije im vjerovati, sve dok nas svojim djelima i životima najmanje u narednih stotinu godina ne uvjere da su se promijenili nabolje”, ističe Halilović.

Svojim govorima muderis Halilović odavno je uvjerio javnost da njegova mržnja prema Srbima nema granice i to ne bi bilo sporno da on nije rukovodilac kancelarije za hadž u Rijasetu IZ zajednice u BiH, što njegove stavove čini zvaničnim.

Vjerski i politički analitičari iz reda Bošnjaka nisu iznenađeni novim provokacijama Nezima Haliliovića. Pitaju – da li je to i zvaničan stav IZ u BiH s obzirom da je Halilović visokopoziconiran u tom tijelu i traže da istražni organi u BiH konačno reaguju na zapaljive i uvredljive govore na račun Srba i Srbije.

Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam ističe da Haliloviću, kao čovjeku zadojenom mržnjom, više pristaje da bude imam u Siriji u ID.

“Nezim muderis Halililović postaje objektivna međunarodna prijetnja po ugled BiH”, kaže Galijašević.

Nezim Halilović Muderis govori ono što zvanična bošnjačka politika misli. S odobravanjem su pratili kada je pozivao na terirostičke napade na Srpsku, ili kada je uoči posjete Aleksandra Vučića Potočarima prizivao Alahovo proklestvo na one koji su bili protiv Rezolucije o Srebrenici. Tako je i posljednji muderisov govor vjetar u leđa bošnjačkim politikama da nastave da sprovode ratne ideje.

Mehmedalija Nuhić, vjerski analitičar ističe da to, u svakom slučaju, ne vodi stabilnosti na terirotiji na kojoj žive muslimani i Srbi.

Džamija kralja Fahda je eksteritorijalni objekat Saudijske Arabije u BiH. Bakir Izetbegović nikada nije demantovao da je kao direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo samovoljno ustupio taj plac Saudijskoj Arabiji, za koji postoje dokazi da je bio vlasništvo srpske porodice Mlađen.

Identičan sadržaj hutbe Nezima Halilovića Muderisa i izjave Bakira Izetbgovića o potrebi obnavljanja tužbe, potvrđuje da ono što se kaže u džamiji na kraju bude stav SDA. Problem je što se to pokušava predstaviti kao zvanična volja BiH, a eventualna revizija tužba protiv Srbije nema niti će imati podršku Srba i RS.

RTRS