Bivši francuski vojni obavještajac, major Pjer-Anri Binel, koji je svojevremeno Srbima dostavljao podatke o predstojećem NATO bombardovanju i to skupo platio gubitkom odlikovanja i slobode, ocijenio je da do bombardovanja 1999. godine ne bi došlo da je tada na vlasti u Rusiji bio Vladimir Putin.

On je naglasio da će Kosovo i Metohija još dugo ostati problem koji EU nije sposobna da riješi i da je njegova želja da se jednog dana Kosmet potpuno vrati pod okrilje Srbije.

“Jer, Kosovo pripada Srbiji. Ali, savjetovao bih Srbima da ne pokušavaju ništa naglo. Treba se snabdjeti svim mogućim informacijama i čekati da se vidi kako će se stvari dalje razvijati. Treba se eventualno obratiti UN, jer će problem tako na diplomatski način ostati prisutan. Rusija neće ostaviti Srbiju na cjedilu”, rekao je Binel za “Večernje novosti”.

U osvrtu na srpsko-francuske odnose danas, Binel kaže da Francuzi vole Srbe, jer “Srbi drže riječ”. “Nikada nismo imali problem sa Srbima na terenu. Svako ko je otišao tamo u to je mogao lično da se uvjeri”, rekao je major Binel.

Kada je riječ o njegovoj ulozi u dešavanjima na Kosmetu 1999. godine, major Binel je istakao da ni najmanje ne žali zog onog što je tada učinio i da ga nije sramota kada se ujutro pogleda u ogledalo.

Prema njegovim riječima, sada dobija mnogo manju penziju od one koju bi dobio da je stigao do čina pukovnika, oduzete su mu Legija časti i Medalja nacionalnog reda za zasluge, ali mu je ostao Ratni krst za učešće u ratu u Zalivu i srpska medalja “Miloš Obilić” za hrabrost.

“NJom sam odlikovan za ispoljenu hrabrost i lično junaštvo i ona mi predstavlja veliko zadovoljstvo”, naglasio je major Binel.

Govoreći o opasnosti od širenja radikalnog islama u Evropi, Binel je rekao da je još devedesetih godina osjetio da će se islamistička opasnost proširiti na cijelu Evropu.

“Kada mi je izdavač, 12. septembra, dan poslije napada na Kule bliznakinje, zatražio rukopis moje knjige `Islamističke prijetnje`, predao sam mu ga iste subote. Već je bio spreman. Sve je stajalo u mojim izvještajima”, rekao je Binel.

Prema njegovim riječima, danas postoji značajno razmimoilaženje među samim radikalnim muslimanima. “Ne slažu se među sobom, nikada nisu imali jedinstvenu `zelenu` armiju. Postoje su samo lokalne terorističke grupe. Sve će se zaustaviti, kao što su se prekinuli i svi prethodni teroristički talasi u prošlosti”, zaključio je Binel.