U prostorijama Policijske stanice Prijedor dva na Urijama danas je otkrivena spomen-ploča za 36 prijedorskih policajaca koji su poginuli u odbrani Republike Srpske.
Predsjednik Mjesne boračke organizacije Centra javne bezbjednosti Prijedor Vojislav Kondić rekao je da se danas obilježavaju i 23 godine od pogibije osam prijedorskih policajaca na bihaćkom ratištu, te da je to jedan od povoda za otkrivanje spomen-ploče.

“Bio je to jedan od natragičnijih dana za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske”, rekao je Kondić i dodao da već devetu godinu odaju počast svim poginulim policajcima iz Prijedora.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić podsjetio je da je prvi napad u Prijedoru bio na tadašnju Stanicu javne bezbjednosti.

“Prve žrtve bili su pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor, koji su uz Sedmi odred Specijalne policije Prijedor dali ogroman doprinos borbi srpskog naroda za slobodu i za stvaranje Republike Srpske”, istakao je Savčić.

On je dodao da je ovo još jedna prilika da iskaže poštovanje prema tim herojima i njihovim porodicama.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Prijedor Dalibor Ivanić rekao je da je ovo prilika da se oda počast za sve stradale i nestale pripadnike policajce u proteklom ratu koji su sa zajedno za Vojskom Republike Srpske dali živote za mir, za ostanak srpskog naroda na ovom području i za stvaranje Republike Srpske.

“Ne smijemo zaboraviti njihove porodice i CJB Prijedor će i ubuduće, u skladu sa zakonom, preduzimati sve mjere da bismo zajedno pomogli mjesnoj boračkoj organizaciji i podigli na jedan viši stepen ostvarenih prava boraca, invalida i porodica poginulih boraca”, istakao je Ivanić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da je današnja poruka da više ne bude rata, već da se dogovori postižu u miru.

On je napomenuo da se prijedorski policijci danas prisjećaju svojih stradalih saboraca sa kojima su zajedno stajali na braniku otadžbine.

SRNA