Hronični stres vrlo je opasan jer se naš organizam ne može nositi s prevelikim pritiscima dugo vremena, što dovodi do oslobađanja hormona stresa, uključujući i kortizol

Stres pogoršava naše telesno i mentalno zdravlje, što je neizbežna reakcija našeg organizma na stresne situacije.

Iako većina ljudi jasno može razlučiti kada je pod povišenim stresom, neki pak negiraju to stanje. Stručnjaci ističu kako postoje dve kategorije stresa – akutni i hronični. Hronični stres vrlo je opasan jer se naš organizam ne može nositi s prevelikim pritiscima dugo vremena, što dovodi do oslobađanja hormona stresa, uključujući i kortizol.

ŠEST ZNAKOVA STRESA

1. Glavobolja

Mnoge su glavobolje uzrokovane stiskanjem vilice, napetošću koju osećamo u vratu, ramenima, leđima, ili ako nesvesno u snu škrgućemo zubima. Sav stres koji osećamo na poslu koncentriše se oko vrata i ramena što uzrokuje glavobolju.

2. Bolovi u leđima

ledja-bol

Ponekad je teško utvrditi razliku između bolova u leđima uzrokovanih stresom i bolova nakon treninga. Živčani sistem našeg tela aktivira svoj odgovor, a to su bolovi u leđima. Krv poslata u glavne grupe mišića povećava napetost mišića. Stoga ako se ne razgibate, nećete se rešiti neugodnog osećaja bolova u leđima.

3. Akne

Mislite li da su akne samo posledica nezdrave prehrane prošloga vikenda? Lako moguće, ali burna reakcija lica može biti i rezultat silnog stresa kojem ste izloženi. Kortizol koji je zadužen za stres krivac je za nepoželjne akne.

4. Stalno ste bolesni

Ako vas često muče prehlade ili viroze, razlog za to je loša ishrana ili stres. Naime, stres slabi imunološki sistem i povećava količinu hormona kortizola što slabi aktivnosti naših telesnih funkcija. Dugotrajna izloženost stresu vrlo je štetna po zdravlje, pokazale su mnoge studije.

5. Iritacija kože 

Zvuči čudo, ali kad ste pod stresom, podsvesno možete češati ruku ili čak delove lica. Kada je nivo stresa veći nego što je to uobičajeno, to može izazvati probleme s kožom, poput jakog svraba, ali i osipa.

6. Znojenje

Reakcija na stres je znojenje, a neki naučnici kažu da je razlog tog znojenja prilično odbojan. Radi se zapravo o evolucijskoj ulozi kojom se šalju signali upozorenja ljudima oko nas. Znoj prilikom vežbanja i znoj od stresa nastaju sasvim drugačije. Naime, znoj uzrokovan stresom luči apokrina žlezda koja aktivira adrenalin kad smo u nekoj opasnoj situaciji.

espreso.rs