Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da ne vjeruje Albancima na Kosovu i Metohiji, ali ni onima koji ih štite, te istakao da je smisao priče u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština i mosta u Kosovskoj Mitrovici da se iz briselskog dijaloga izbaci Beograd.

– Ne vjerujem im ništa. Oni hoće da naprave Zajednicu srpskih opština, a da od toga naprave nevladinu organizaciju koja će da pušta gramofonske ploče. To je smisao cijele njihove priče. Zato su oni sve ovo radili da bi izbacili Beograd i da bi mogli da kažu da mogu to da urade bez Beograda i da mogu da nađu nekog drugog – rekao je Vučić.

On je rekao novinarima da je smisao priče u tome kako da “izvrgnu ruglu sve ono što je potpisano prije četiri godine”.

– Unaproijed kažem da ne vjerujem ni njima, niti onima koji ih štite – istakao je premijer Srbije.

Vučić je naglasio da bi sutra trebalo da počne izgradnja kompletnog kompleksa na mostu u Mitrovici, sa žardinjerama i svim što je neophodno Srbima u sjevernoj Mitrovici, u skladu sa dogovorima koji su postignuti.

– Čudi me što to nije završeno kada je isti takav dogovor postignut još u decembru prošle godine, a prije nekoliko dana u Briselu ponuđen je isti papir – dodao je Vučić.

On je rekao da bi volio da “oni koji pametuju i govore o tome kako su Srbi popustili”, svoje junaštvo pokažu stvarnim djelima na Kosovu i Metohiji, a ne da ne znaju nijedno srpsko selo.

Premijer Srbije kaže da je sačuvan mir, a da istovremeno Srbi imaju sve što su željeli, odnosno zaštićenu ulicu Kralja Petra u Kosovskoj Mitrovici.

Vučić je naveo da još nije čuo ko je kriv i odgovoran za kršenje pravila i procedura, o čemu su se Beograd i Priština dogovorili u Briselu.

– Јa ih čekam da kažu da sam nešto slagao i da nisam rekao istinu. Ali, kao što vidite niko iz cijele EU ne može da kaže da nisam rekao istinu. A još dobar deo detalja nisam izgovorio pred građanima Srbije, zato što držim do dogovora koji smo u Briselu napravili – istakao je Vučić.

Kongresmen koji predlaže razmjenu teritorija blizak albanskom lobiju

Srpski premijer je rekao da misli da je američki republikanski kongresmen Dejna Rorabaher, koji je predložio razmjenu teritorija na jugu Srbije za sjever Kosova i Metohije, blizak albanskom lobiju.

– Mislim da su to pokušaji za traženje drugih rešenja, što ne bih komentarisao. Mi imamo naš Ustav koji jasno govori o integritetu – rekao je Vučić.

Republikanski kongresmen Dejna Rorabaher, predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku u Evropi, uputio je pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kome predlaže razmjenu teritorija na jugu Srbije za sjever Kosova i Metohije kao rješenje za smirivanje tenzija u tom dijelu Balkana, prenijeli su mediji.

Pripadati onom dijelu EU koji će stalno raditi na sebi

Premijer Srbije je izjavio da je opredjeljenje Srbije da pripada EU, ali onom njenom dijelu koji će stalno raditi na sebi i na svom napretku, a ne onom koji će stalno nešto tražiti iz evropskih fondova.

Vučić je, govoreći na konferenciji “Dualno obrazovanje u funkciji efikasnijeg tržišta rada” u privrednoj Komori Srbije, rekao da su Srbiji potrebne ozbiljne reforme u njenom obrazovanju i da je svakom čovjeku u Srbiji potrebna vizija kako će Srbija izgledati 2025. godine.

On kaže da se u Srbiji pojavila “filozofija diplome”, a izgubila “filozofija rada”, što je, uz relativno mali interes privrednika i nefleksibilnost tržišta, stvorilo brojne teškoće u zapošljavanju.

Vučić je istakao da Srbija na polju dualnog obrazovanja želi da slijedi dobra iskustva evropskih partnera, posebno Švajcarske.

On je zahvalio državnom sekretaru za obrazovanje, istraživanje i inovacije Švajcarske Mauru del Ambrođu što je prihvatio učešće na konferenciji i što je spreman da iskustva svoje zemlje prenese Srbiji.

Izvor: SRNA/RTRS