Dankinja Јoana Palani (23) koja je napustila svoj ugodan život u Danskoj da bi otišla da se bori protiv ISIL-a, danas se suočava sa mogućom zatvorskom kaznom u Danskoj.

U intervjuu za britanski list “Dejli mejl” otkrila je zbog čega je u Danskoj gone, ali i da je trenutno glavna meta Islamske države.

– Bila sam spremna da se odreknem svog života da bi svi u Evropi bili bezbjedni. To je bio moj izbor, ali u mojoj zemlji me gledaju kao teroristu – kaže Јoana koja je zbog odlaska u Siriju izgubila sve što je imala.

Јoana, inače izbjeglica iz Iraka kurdskog porijekla, bila je snajperista u Siriji, a njena meta bili su džihadisti Islamske države.

– Јa sam snajperista. Јa sam kao “lejdi smrt”, Ljudmila Pavličenko iz Crvene armije – kaže ponosna Јoana i objašnjava koliko je bilo teško pucati:

– Pucala sam iz ruskog snajpera. Morate da budete jako mirni. Da koristite i mozak i tijelo. Ne smijete da izgubite koncentraciju.

Iako se borila protiv neprijatelja, Danska je krivično goni zbog samog odlaska u Siriju.

– Živim u jednoj od najboljih zemalja na svijetu, ali sam gladna, žedna i nemam krov nad glavom. Ne vjerujem više nikome – kaže ova djevojka.

Ako bude osuđena, očekuje je višegodišnja kazna, čak i do 12 godina. Ali to nije jedina opasnost po Dankinju koja je zbog hrabrosti ostala na ulici.

Јoana je sada i glavna meta Islamske države, a prijetnje koje dobija gotovo su svakodnevne: od toga da će pretvoriti u seksualnu robinju, do toga da će je prisilno prevesti u islam. Džihadisti su čak ucijenili njenu glavu na milion dolara. Žele je mrtvu ili živu.

– Ne plašim se da će me ISIL uhvatiti. Nastaviću sa svojim životom. Pobijediću ih tako što ću biti nezavisna i slobodna žena – kaže Јoana i dodaje da se događalo da joj muslimani iz Danske priđu na ulici i prijete.

Iako vjeruje da će uspjeti, nije lako biti rastrzana između dvije strane. Јoana mora svaka tri dana da mijenja lokaciju, a iako radi bilo koji posao koji uspije da nađe, grca u finansijskim problemima.

– Smrzavam se svake noći i često odem u krevet gladna – kaže Јoana.

Njene muke počele su kada je prekršila zabranu odlaska u Siriju. Јoana je provela godinu dana ratujući na strani Kurda, a kada se vratila u Kopenhagen, oduzet joj je pasoš i zabranjeno putovanje. Ipak, nekoliko mjeseci kasnije, ponovo se spakovala i otišla na front.

Izvor: Blic