Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas sve srpske stranke u BiH, koje su u koaliciji sa Strankom demokratske akcije Bakira Izetbegovića, da bez odlaganja napuste zajedničke institucije BiH, a najkasnije do isteka roka predviđenog za mogućnost obnove postupka protiv Srbije.

Dodik je poručio da SDS, PDP i NDP ne treba da čekaju da bošnjački politički vrh donese odluku o pokretanju nelegitimne tužbe protiv Srbije.

„Ukoliko Izetbegović ostane pri svom stavu i podrži reviziju postupka protiv Srbije, pozivam SDS, PDP i NDP da trajno napuste zajedničke institucije BiH, što će učiniti i predstavnici SNSD. Mislim da oklijevanje stranaka takozvanog Saveza za promjene ohrabruje samog Izetbegovića u ovom, po regionalnu stabilnost, riskantnom i potpuno nepotrebnom potezu”, upozorio je predsjednik Rerpublike Srpske.

Dodik je ocijenio da revizija tužbe protiv Srbije, koju najavljuje Izetbegović, apsolutno neprihvatljiva i pogubna po buduće odnose u samoj BiH, ali i u regionu.

„BiH ni u prvom postupku, koji, takođe, nije bio legitiman, nije imala relevantne dokaze protiv Srbije, tako da apsolutno ne vjerujem da je u međuvremenu došlo do bilo kakvih ‘novih’ dokaza. Ali, ovo što je naumio bošnjački član Predsjedništva je jak dokaz da oni kojima su ‘usta puna’ BiH uporno i sistematično rade upravo na njenom rušenju, ili bar na pokušaju istjerivanja svih nemuslimana iz BiH”, istakao je Dodik.

SDA: Pretjerujete

Stranka demokratske akcije (SDA) bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića saopštila je da je zaprepaštena, kako kažu, žestinom reakcije stranaka iz RS na najavu podnošenja zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije.

U saopštenju se navodi da posebno iznenađuje agresivnost reakcija prema toj stranci i njenom predsjedniku.