Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da Oružane snage BiH nisu učestvovale na obilježavanju Dana Republike Srpske, te da je počasna jedinica angažovana na zahtjev člana Predsjedništva BiH, na koju ima pravo svaki član Predsjedništva.

“Prilikom angažovanja Oružanih snaga BiH tokom 8. i 9. januara utvrdili smo da postoje određeni propusti. Nećemo dozvoliti da se urušava sistem zbog intencija pojedinaca. Mi imamo procedure, ali smo utvrdili da nisu detaljne i jasne, pogotovo kada je angažovanje na zahtjev predsjednika na lokacijama koje nisu vojne lokacije. U tom smislu ćemo raditi na poboljšanju i ažuriranju”, rekla je Pendeševa za televiziju “N1”.

Komentarišući podizanje tenzija i naoružavanje susjeda, Pendeševa je rekla da svima cilj da ovaj dio Evrope bude stabilan, a onima koji su se “možda zaželjeli adrenalina i sukoba” poručila je da toga neće biti.

Na pitanje da li će BiH, kao i Hrvatska, uvesti vojni rok ona je odgovorila da finansijska situacija nije takva da bi podržala uvođenje vojnog roka, pa makar on bio i mjesec dana.

Kada je u pitanju knjiženje vojne imovine, Pendeševa je navela da se u Ministarstvu odbrane BiH priprema dokumentaciju za sve lokacije koje nisu uknjižene, nakon čega će ih proslijediti u proceduru.

Ona je rekla da je nekada postojao preduslov da se pitanje knjiženja zajedno rješava u oba entiteta, ali da razumije stavove i mišljenja iz Republike Srpske po tom pitanju.

Ministar odbrane BiH smatra da je važno da BiH postane članica NATO-a, s obrazloženjem da BiH treba sistem kolektivne sigurnosti, jer nije velika i razvijena zemlja.

Izvor: SRNA/RTRS