Alojzije Stepinac, čovjek koji je podržavao ustaški režim, ne može biti ni svetac, ni heroj, rekao je direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof.

Zurof je, povodom otkrivanja spomenika Stepincu u Osijeku, rekao da je riječ o čovjeku koji ne zaslužuje tako nešto, budući da je pozdravio ustaški režim i bio sveštenik Paveliću, lideru ustaškog režima i masovnom ubici.

“Očigledno je da je njegov slučaj komplikovaniji zbog nekih dobrih stvari koje je činio poslije rata. Međutim, svako ko je podržavao ustaše, ne može biti heroj i ne zaslužuje spomenik”, naveo je Zurof za “Sputnjik”.

On kaže da je žalosno to što je gradonačelnik Osijeka učestvovao u otkrivanju spomenika Stepincu, te je istakao da je Centar “Simon Vizental” osudio postavljanje spomen-ploče sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni!” na spomenik hrvatskim vojnicima poginulim u ratovima devedesetih godina prošlog vijeka, u blizini Jasenovca.

Zurof ističe da mu predstavlja čast što će primiti orden od predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na Dan državnosti Srbije – 15. februara.

“Ne radim ovo što radim da bih dobijao priznanja i odlikovanja, već zato što mislim da je važno da se sačuva uspomena na stradale, tačno sećanje na Holokaust i da masovne ubice poput Pavelića i Dinka Šakića, komandanta Jasenovca, ne budu heroji. A ako dobijem neko priznanje, to je lijepo”, rekao je Zurof.

NN