Balkan je evropski i pripada centralnom dijelu kontinenta i mora pod hitno da bude u samom vrhu dnevnog reda EU, smatra njemački novinar Urlih Ladurner.

U tom smislu, kaže Ladurner, EU bi trebala konačno ovaj dio kontinenta staviti ”pod svoju šapu”.

Ladurner, koji je nedavno izazvao pažnju javnosti u regionu kolumnom u kojoj govori o tome da je Balkan najkrhkije mjesto Evrope, kaže da ne vjeruje da bi moglo doći do novog rata iako se o tome govori, a nacionalističke snage postaju sve glasnije i sve jače u pojedinim njegovim deijlovima.

“Ljudi su jednostavno umorni i onda se okreću na drugu stranu”, kaže Ludrner, inače, kolumnista njemačkog Di Cajta.

Druga strana, prema njegovim riječima, jesu Rusija i Turska.

On kaže da zbog inertnosti Evrope narod koji živi na Balkanu sve manje vjeruje u ideju EU te da zbog toga raste uticaj stranih sila.

“Pod stranim silama mislim na Rusiju i Tursku. Taj uticaj bi mogao biti opasan, ali ne u smislu da će doći do rata. Evropa mora bolje, jasnije i glasnije djelovati i reći da je Balkan evropski, jer pripada centralnom dijelu kontinenta”, kaže Ladurner za sarajevski Dnevni avaz.

Smatra da se evropski političari moraju više osvrnuti na narod koji tu živi i više pažnje posvetiti njima nego korumpiranim političkim elitama, koje to ne zaslužuju.

Na pitanje šta građani država Balkana mogu učiniti da bi se približili EU, s obzirom na to da taj proces kada su BiH i Srbija ide sporije, Ladurner kaže:

“Nisam ja neko ko vama treba da dijeli lekcije šta trebate raditi. Ali problem predstavljaju vaše političke elite i to možete samo vi da promijenite”.

Izvor: TANЈUG