Tomislavu Sauhu, šefu kabineta nekadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića, osumnjičenom da je oštetio budžet za oko 67.000 evra, određen je jednomjesečni pritvor.

Pritvor mu je određen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke nakon što je saslušan u Kancelariji za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala /USKOK/.

Sauh je za puštanje na slobodu nudio kauciju od 1,5 miliona kuna /oko 201.000 evra/ u nekretninama, što je istražni sudija odbio, pa će još večeras biti sproveden u zatvor Remetinec.

Advokati Sauha najavili su da će se žaliti na ovu odluku.

Tokom ispitivanja u USKOK-u, koje je trajalo tri časa, Sauh se aktivno branio.

Hrvatski mediji prenose da se Sauh sam stavio na raspolaganje USKOK-u, čime je izbjegao klasično privođenje.

Sauha terete za zlopotrebu položaja i ovlaštenja, te krivotvorenje službenih dokumenata, odnosno da je nalagao isplate lažnih inostranih dnevnica savjetnicima tadašnjeg premijera.

Državna revizija u kancelariji bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića otkrila je prošle nedjelje sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu iz kancelarije je trojici njegovih specijalnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldštajnu isplaćeno oko 41.400 evra za inostrane dnevnice.

Riječ je o više od 500 dnevnica, a uz putne naloge nije priložen izvještaj sa puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186 dnevnica, a trećem 160. Iz toga proizilazi da je svaki od njih na službenom putu boravio skoro pola godine, a sva putovanja su, međutim, trajala između devet i 12 dana, prenosi hrvatski mediji.

Putne naloge i dnevnice odobravao je Sauh, koji tvrdi da nije potpisivao nikakve dnevnice savjetnicima.

Izvor: Srna/RTRS