Na Fruškoj gori danas je održana državna ceremonija povodom obilježavanja 116 godina od smrti kralja Milana Obrenovića, u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Polaganjem vijenaca na grobnicu u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, lokalne samouprave Iriga, kao i udruženja, te građani odali su počast kralju Milanu i obilježili ovaj značajan datum na mjestu gdje se nalaze posmrtni ostaci još značajnih Srba, javlja Radio-televizija Vojvodine.

Kralj Milan bio je unuk Јevrema Obrenovića, brata kneza Miloša Obrenovića, i vladao je Srbijom od 1868. do 1889. godine.
Milan Obrenović je 1876. godine, u vrijeme kada je Srbija još bila kneževina, objavio rat Osmanskom carstvu, ali je nespremna srpska vojska poražena u Prvom srpsko-turskom ratu.

Više uspjeha knez Milan imao je u Drugom srpsko-turskom ratu, nakon čega je Srbiji na Berlinskom kongresu 1878. godine priznata nezavisnost, a u njen sastav ušli su Niški, Pirotski, Toplički i Vranjski okrug.

Kralj Milan se u spoljnoj politici oslanjao na Austrougarsku, od koje je dobio podršku za proglašenje Kraljevine Srbije 1882. godine.

Njegov uticaj u zemlji znatno je oslabio kada je novembra 1885. godine poveo tromjesečni srpsko-bugarski rat zbog pripajanja Istočne Rumelije Bugarskoj, suprotno odlukama Berlinskog kongresa.

Kralj Milan abdicirao je 1889. godine i ostavio vlast sinu Aleksandru, a kasnije napustio zemlju. U Srbiju se vratio 1897. godine kao vrhovni komandant vojske, koju je potpuno reformisao i modernizovao.

Zauvijek je otišao iz Srbije 1900. godine, jer nije podržavao Aleksandrov brak sa Dragom Mašin.
Preminuo je 11. februara 1901. godine u Beču od upale pluća, a sahranjen je u grobnici u fruškogorskom manastiru Krušedol, pored kneginje Ljubice, supruge Miloša Obrenovića.

Srna/ATV