Da i u vrijeme ere “društvenih mreža” knjiga ipak nije zaboravljena, najbolje potvrđuju Prijedročani. Od početka godine u prijedorsku Narodnu biblioteku “Ćirilo i Metodije” upisan je rekordan broj članova.

Nove članske kartice dobilo je skoro 600 učenika, što je za 200 više u odnosu na prošlu godinu.

Knjiga je i dalje popularna među Prijedorčanima. Od početka godine više od devet stotina Prijedorčana postali su stalni članovi Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”. Člansku kartu ima i trinaestogodišnja Teodora Јarić.

“Član sam ove biblioteke od početka ove godine, najviše volim znanstvenu fantastiku, Rejčel Mid i pisce iz te oblasti”, rekla je član Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, Teodora Јarić.

Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” trenutno ima dva odjeljenja, sa oko 65 hiljada jedinica, a svake godine, u skladu sa mogućnostima, fond se proširuje. Pored stručne literature i beletristike, najviše se čitaju domaći klasici, a među učenicima posebno je tražena školska lektira.

“Prošle godine najviše se tražio kriminalističko, avanturistički roman Nezboa, dakle jedan norveški pisac koga smo mi pratili.  Želim da istaknem još Uroša Petrovića, Gradimira Stojkovića, Roberta Takaričija i Ranka Pavlovića. Govorim o dječijoj književnost, dječija kljiževnost je kod nas primarna”, istakla je direktorica Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”, Mara Ećim.

Cijene godišnje članarine iznosi u rasponu od pet do 15 maraka, a plaćanja su oslobođena djeca predškolskog uzrasta i učenici prvih razreda osnovnih škola, nezaposleni, dobrovoljni davaoci krvi, ratni vojni invalidi, radnici u oblasti kulture, novinari, kao i lica koja biblioteci daruju određen broj knjiga.

RTRS