Uzgajivači pernatih životinja u Prijedoru strahuju da bi zbog pojave virusa ptičijeg gripa mogli imati velike štete, koje im neće biti nadoknađene.

Meštani u Prijedoru kažu da su virus na obale Sane donele divlje ptice.

– Zbog niskih temperatura bila su zaleđena jezera i ribnjaci koji su najveća staništa čaplji i labudova. Zato su one potražile spas na vodenim površinama koje se nisu zaledile ili su nastajale topljenjem snega. Na taj način su i došle u kontakt sa domaćom živinom. Kod našeg kolege iz naselja Tukovi nakon topljenja snega napravila se velika bara u dvorištu u kojoj su boravile čaplje. Smatramo da su one bile zražene i da su prenele virus na ukrasnu živinu – ispričao nam je jedan od uzgajivača koji je želeo da ostane anoniman.

Kako kaže, sad su svi u velikom problemu i zbog svega moraju da preduzmu određene mere kako bi se zaštitili.

– Sada svi držimo živinu u zatvorenim prostorijama kako bi sprečili širenje virusa. Zima je bila duga i mnogo smo uložili u ishranu živine. Taman sada kada sezona kreće i kada bi kokoši trebalo da počnu više da nose jaja, bojim se da će nam zabraniti da prodajemo i jaja, ali i meso, a ni ukrasnu živinu nećemo moći da nosimo na izložbe niti prodavati. Bojim se da ću ostati bez glavnog prihoda za porodicu, jer od toga živimo – ispričao nam je naš sagovornik.

Iz Komisije centra za suzbijanje ptičijeg gripa na području grada Prijedora poručuju da je situacija pod kontrolom.

– Nije bilo novih prijavljenih slučajeva zaraze virusom ptičijeg gripa. Nisu tačne informacije da su uginuli labudovi na reci Sani i na jednom privatnom ribnjaku u Saničanima. Na terenu primenjujemo operativne i preventivne mere veterinarske inspekcije – izjavio je predsednik ove komisije Dušan Vranješ.

Dodaje da očekuju da iz Veterinarskog instituta dobiju analizu o kojem tipu ptičijeg virusa se radi i da li se on može preneti na ljude.

U područje zaraženim ptičijim gripom označeni su Tukovi, ali i susedna mesta Gomjenica, Čarakovo, Hambarine, Rizvanovići, Petrovo, Rakovčani, kao i Saničani, gde se nalazi veliki ribnjak koji je prirodno stanište divljih ptica.

Gradsko područje Prijedora proglašeno je ugroženim od ptičijeg gripa.

Veterinari kažu da influenca H5N8 nanosi velike gubitke živinarstvu. Prenosi se kontaktom domaće živine sa divljim pticama, ali i preko obuće, odeće i opreme. Brojni su znaci bolesti, kao što su iznenadna velika smrtnost u jatu, kihanje, dahtanje, kašljanje, otok, proljev, krvarenje kože na nogama, smanjena nosivost jaja i paraliza krila – navode veterinari.

Kao zaštitu preporučuju pojačanu ličnu higijenu, dezinfekciju opreme i zabranu kretanja živine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je 07. februara donelo uputstvo o zabrani uvoza u BiH i prevoza preko njenog područja pernatih životinja i određenih njihovih proizvoda iz 19 zemalja ili pojedinih njihovih mesta, kako bi se sprečilo unošenje ptičijeg virusa.

EuroBlic