Zakonom o izmenama o dopunama Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji sutra stupa na snagu, za pojedine prekršaje kojima je izazvana saobraćajna nezgoda propisana je kazna od 1.000 KM do 5.000 KM i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od šest meseci.

Ovim izmenama, predviđene su novčane kazne od 400 KM do 1.000 KM za vozača koji na sedištu suvozača prevozi dete mlađe od 12 godina, vozača koji upravlja vozilom ili instruktora vožnje dok osposobljava kandidata kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi veća od 1,5 grama po kilogramu, te vozača koji se kreće brzinom koja je za 30 kilometara na čas veća od dozvoljene.

Novčana kazna od 400 KM do 1.000 KM predviđena je i za vozača koji upravlja motornim vozilom pre sticanja prava na upravljanje, za upravljanje neregistrovanim vozilom ili onim čija je potvrda o registraciji istekla više od 30 dana, vozača koji na vozilu koristi registarske tablice koje nisu izdate za to vozilo, te vozača ili instruktora vožnje koji odbija da se obavi ispitivanje pomoću odgovarajućih sredstava i aparata ili stručni pregled.

Novčana kazna od 100 do 300 KM propisana je za vozača koji prilikom upravljanja vozilom koristi mobilni telefon koji nije prilagođen upotrebi u vozilu, vozača ili druga osoba koja se za vreme vožnje u motornom vozilu ne veže bezbednosnim pojasom, vozača koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 kilomatara na čas veća od dozvoljene brzine.

Kazne od 50 KM do 250 KM predviđene su za vozača koji prilikom pokretanja vozila iz mesta naglo poveća brzinu kretanja tako da dolazi do stvaranja prekomerne buke i škripe.

Zakonom je predviđena i novčana kazna od 40 KM za vozača koji u putničkom automobilu na prednjem sedištu prevozi osobu koje je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava, ali i pešaka koji za vreme kretanja kolovozom koristi mobilni telefon ili ima slušalice u ušima.

Blic