Originalno djelo Pabla Pikasa, prije tri godine pronađeno u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici, dobilo je posebno mjesto u ovoj ustanovi kulture. Izloženi Pikasov original, neprocjenjive vrijednosti, posebno je obezbjeđen.

Prije tri godine otkriće Pikasove grafike u dubičkoj biblioteci pod nazivom “Glava muškarca” izazvala je medijski bum, a onda je nastupilo zatišje. Tri godine ulagano je u bezbjednost biblioteke i osiguranje djela. Pikasov original sada je izložen na uvid javnosti.

Direktorka Narodne biblioteke Kozarska Dubica Danijela Balaban kaže da su postavljeni alarmi, senzori, kamere i sve ostalo što je neophodno da bi grafika bila na bezbjednom mjestu.

Ovo originalno djelo jednog od najvećih svjetskih slikara, datira iz 1964. godine. Dio je legata koji je dubičkoj biblioteci poklonio narodni heroj iz Drugog svjetskog rata i dubički revolucionar Boško Šiljegović. On je kao istaknuti član Kominističke partije Јugoslavije, djelo dobio na poklon u Parizu. Zbog Pikasovog originala povećane su posjete dubičkoj biblioteci.

Pikasovo djelo uticalo je i na turističku promociju Kozarske Dubice, posebno u umjetničkim krugovima. Tako se proslavila i Likovna kolonija “Una”.

Marijana Kotur, direktorka TO Kozarska Dubica, kaže da kolonija privlači sve više umjetnika sa svih strana, a njihovo prvo pitanje je gdje se nalazi grafika Pabla Pikasa.

Dragan Јaćimović, predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica, istakao je da je za promociju Kozarske Dubice kao turističkog grada koji to postaje posljednju deceniju, veoma važno i ovo Pikasovo djelo u vlasništvu Narodne biblioteke.

Pikasova grafika ostaje u vlasništvu biblioteke, a njeno izlaganje u drugim prostorima obavlja se uz specijalno obezbjeđenje. U Dubici maštaju da dobiju poštansku marku sa motivima Pikasovog djela, koje je proslavilo ovaj grad.

RTRS