U prijedorskom muzeju “Kozare” otvorena je izložba “Tesla” posvećena našem najistaknutijem naučniku Nikoli Tesli.

Riječ je o naučno-tehničkoj, ali i istorijskoj izložbi u organizaciji Udruženja inovatora i Elektrotehničke škole iz Prijedora.

Život i najvažniji izumi Nikole Tesle na kratko su oživjeli u prijedorskom muzeju Kozare. Cilj izložbe je da se Prijedorčani još jednom podsjete na značaj lika i djela našeg najvećeg naučnika.

– Mi smo učinili to da se njegovo ime i dalje pronosi i spominje, kaže Slavko Elijaš, predsjednik Udruženja inovatora Prijedor.

Dragoja Mijić, direktor Elektrotehničke škole Prijedor navodi da je djelo Nikole Tesle toliko veliko da se uvijek treba podsjetiti na to djelo, pogotovo mlađe generacije.

– Tu mislim prije svega na učenike osnovnih i srednjih škola koji treba da proučavaju to djelo i da nastave u tradiciji Teslinog rada i djelovanja, dodaje Mijić.

Postavku čini 35 panoa, na kojima je hronološki prikazan Teslin život, od rođenja u Smiljanu do smrti u Americi. Posjetioci mogu da vide i neke od Teslinih izuma – transformator, Јakubove stepenice i Teslino Јaje.

– Posebno je interesantno široj publici i laicima, da su učenici Elektrotehničke škole dio izložbe sa materijalizovanim Teslinim izumima, dakle, sami učenici su ih uz pomoć profesora, mentora izradili, ističe direktor Muzeja “Kozare”, Toran Radonjić.

Izložba “Tesla” u prijedorskom muzeju “Kozare” biće otvorena do trećeg marta.

RTRS