Oni koji nemaju problema sa glavoboljama nisu ni svesni koliko su srećni. Ne postoji ništa gore nego kad oštar ili tup bol počne ničim izazvano da dobuje, bez namere da prestane u nekom skorijem trenutku. Važno je ustanoviti izvor bola i primeniti adekvatnu terapiju.

Pritisak

Ovo je blaži tip glavobolje za koji je spicifičan osećaj pritisak u očnom delu i u čeonom delu. Uzrok je stresa, umor ili nepravilno celodnevno sedenje. Neretko može biti posledica povreda vrata ili glave. Za ovaj tip glavobolje se preporučuju lekovi protiv bolova. Ukoliko se osećaj pritiska nastavi u narednim danima savetuje se da se poseti lekar.

Bol u predelu sinusa

Ovaj tip glavobolje je najpoznatiji ljudima koji pate od hroničnih i akutnih upala sinusa. Bol je fokusiran u čeonom delu i može biti veoma intezivan. Ovaj tip glavobolje može biti posledica višečasovnog provođenja u prostorijama koje su zagušljive ili u kojima ima previše duvanskog dima. Ljudi koji pate od alergija takođe mogu biti žrtve ovog tipa glavobolje. Glavobolja u predelu sinusa ne prolazi sama od sebe i zato je potrebno konsultovati lekara za adekvatnu terapiju.

Migrena

Migrene često mogu da izazovu glavobolju u predelu čitave glave. Nekad su praćene aurom ili vizualnom naznakom pre nego što bolovi počnu. Ovo je najteži oblik glovobolja. Ukoliko je teži i napredniji oblik migrene, može biti praćen mučninom, povraćanjem i malaksalošću. Iako ne postoji lek za migrenu, postoje brojne terapije i metode koje mogu da smanje broj napada i njen intezitet.

Oštar bol samo sa jedne strane glave

Za ovaj tip glavobolje je specifičan oštar pulsirajući bol u jednom predelu glave. Može se često pojaviti ujutru kao posledica nepravilnog ili nezgodnog položaja glave u toku sna. Najčešće su posledica okoštavanja vratnog pršljenja, nepravilnog višečasnovnog sedenja ili spavanja pod uglom koji nije prirodan za kičmeni stub. Bol se otklanja lekovima protiv bolova, a lekari preporučuju i fizičku aktivnost kao što je plivanje.

Mamurluk glavobolja

Oni koji vole duge noćne provode uz više čašica pića znaju šta može da ih dočeka sledećeg jutra. Iako mnogi imaju teoriju da ih od određenih vrsta pića sutradan neće boleti glava, ipak može da se dogodi da nas bol iznenadi. Preporučuje se da se pije što više tečnosti, uzme lek protiv bolova i da se vratite u krevet kako biste se naspavali.

Izvor: Noizz.rs