Skandalozni potez Bakira Izetbegovića da preko ambasadora BiH u Hagu zaustavi informaciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića upućenu Međunarodnom sudu pravde da iza obnove tužbe protiv Srbije stoji jedan član Predsjedništva, koji predstavlja samo bošnjački narod, jasno pokazuje kako Bošnjaci zamišljaju jedinstvenu i cjelovitu BiH, uozorio je univerzitetski profesor Nenad Kecmanović.

“Ovaj slučaj uspostavlja direktan kontinuitet sa 90-im godinama kada su muslimani, nasuprot volji srpskog naroda, otcijepili BiH od Јugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore. Kako tada, tako i sada oni ne prihvataju jednakost sva tri naroda, nego hoće cijelu BiH kao isključivo svoju muslimansko/bošnjačku. Tada je srpskom narodu jedino bilo preostalo da silom pruži otpor političkom nasilju”, rekao je Kecmanović u izjavi Srni.

Danas, naglašava on, zahvaljujući postojanju Republike Srpske, njeni predstavnici u BiH, srećom, imaju legalnu i legitimnu mogućnost da privremeno, mirno napuste zajedničke organe u Sarajevu.

“Mladen Ivanić je izjavio kako neće doći do povlačenja predstavnika Republike Srpske iz zajedničkih organa, ali postavlja se pitanje kako će moći da nastavi da sarađuje u zajedničkom Predsjedništvu sa Bakirom Izetbegovićem koji njemu, kao predsjedavajućem, radi iza leđa. Tim više što je još povodom falsifikata popisa stanovništva izjavio da je bošnjačka politika prešla i njegovu crvenu liniju”, naveo je Kecmanović.

On je dodao da se, takođe, i za Igora Crnatka, koji ispred Republike Srpske obavlja funkciju ministra inostranih poslova BiH, postavlja pitanje da li može da pređe preko zavjere ambasadora Mirsade Čolaković, koja sabotira njegove naloge po instrukcijama svoga partijskog šefa u SDA.

“Ako nije u stanju da odmah smijeni svoju službenicu, njenu ekselenciju Mirsadu, a ne vraća mu se privremeno i demonstrativno u Banjaluku, onda treba da razmisli da svoju nadležnost javno redukuje samo na ambasade kojima je na čelu kadar iz Srpske. Nek se čuje, nek se zna kako funkcionišu zajedničke institucije BiH, čak i one po Dejtonu”, istakao je Kecmanović u izjavi Srni.

Izvor: Srna/RTRS