Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske do 12. marta na području centra javne bezbjednosti Prijedor organizuje pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, uz korišćenje savremenih radarskih sistema za mjerenje prekoračenja dopuštene brzinekretanja motornih vozila, prenosi RTRS

Iz MUP-a pozivaju građane, vozače motornih vozila na maksimalnu opreznost prilikom kretanja u saobraćaju, sa posebnim naglaskom na poštovanje brzine kretanja vozila.

Mobilni radarski sistem prošle godine evidentirao je skoro 80.000 prekršaja na putevima u Republici Srpskoj koji se odnose na prekoračenje brzine kretanja, a rekordna brzina kretanja u naseljenom mjestu, gdje je ograničenje brzine 50 km/h izmjerena je 190 km/h.

Mobilni radarski sistem radi i po kiši, snijegu, ali i noću. Posebno je bitno što svaki od uređaja ima memoriju na koju policajac ne može da utiče, čime se smanjuje mogućnost korupcije. Moguće je mjerenje brzine vozila do 500 metara udaljenosti.

Neprilagođena brzina kretanja vozila bila je uzrok čak 24,7% saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj u 2016. godine, odnosno 2.414 od 9.783 saobraćajne nezgode koliko ih je evidentirano u prošloj godini.

RTRS