Savez za promjene najavio je da će napustiti vlast na nivou BiH ukoliko Sakib Softić preda zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije, potvrdio je za ATV, nakon sastanka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Predstavnici Saveza za promjene u zajedničkim institucijama BiH zatražili su održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH povodom bošnjačkog zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

ATV saznaje da je spski član Predsjedništva Mladen Ivanić sazvao sjednicu Predsjedništva u srijedu.

Lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a Vukota Govedarica, Branislav Borenović i Dragan Čavić izrazili su nadu da će sjednica biti održana i da će joj se odazvati svi članovi Predsjedništva BiH kako bi se ustavna kriza, nastala nakon odluke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahthjev za reviziju presude, riješila dijalogom.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Saveza za promjene u Sarajevu, oni su na konferenciji za novinare u Sarajevu najavili da će, ukoliko bude revizije, djelovati u tehničkom mandatu, što znači da neće biti skupštinske većine u parlamentu BiH.

“Nakon današnjeg sastanka smo usaglasili naše stavove, a jedan od njih se odnosi na Predsjedništvo BiH i Mladena Ivanića koji će tražiti vanrednu sjednicu u što kraćem roku. Nadamo se da će ostala dva člana Predsjedništva iskoristiti priliku i odazvati se tom sastanku. Tada će se pokušati razriješiti ustavna kriza dijalogom”, kazao je Govedarica.

Prema njegovim riječima, ukoliko Sakib Softić pokrene reviziju presude, što je, kako je kazao, nezakonito i neustavno, “onda svi moraju znati da se vlast koju kreiramo nalazi u tehničkom mandatu i da u Parlamentu BiH nema skupštinske većine”.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je rekao da Izetbegović djeluje vaninstitucionalno te da će on biti isključivi krivac za novonastalu situaciju. Dodao je da su članice Saveza za promjene jedinstvene te da na novonastalu krizu trebaju reagirati mudro, ali dovoljno snažno, prenosi Klix.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a rekao je da revizija presude nema institucionalni karakter dok Savez za promjene stvari želi vratiti u okvire institucija.

“On mora biti svjestan da od trenutka predaje aplikacije nema parlamentarnu većinu”, kazao je Čavić rekavši da će poduzeti isključivo radnje koje su institucionalne.

Što se tiče posebne sjednice NSRS-a o reviziji presude Čavić je rekao da je ona neophodna s tim da će biti održana nakon sjednice Predsjedništva BiH.

Čavić je rekao da je Savez za promjene angažirao pravnike koji su analizirali eventualnu krivičnu odgovornost svih koji su učestvovali u odluci o reviziji. Izrazio je nadu da će Izetbegović ipak odustati od revizije.

Što se tiče održavanja posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, lideri stranaka koje čine Savez za promjene smatraju da njeno sazivanje treba da inicira predsjednik Republike Milorad Dodik nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH.

ATV