Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da se “Hrvatskoj nameće nekakav teret ustaštva i fašizma, jer je to upravo ono što pokušavaju neki u susjednim zemljama kako bi diskreditovali Hrvatsku”.

Hina prenosi da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, u intervjuu za Novu TV, povodom druge godišnjice mandata, “ponovila svoj stav kako se HOS-ova ploču u Јasenovcu s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’ ne može samo tako ukloniti, ako je ni sam zakon ne zabranjuje”.

– Ploča nije usmjerena na ono što se dogodilo u Јasenovcu u Drugom svjetskom ratu, što duboko poštujem. Ako smo pravna država, onda poštujemo svoje zakone. Ukoliko je statutom HOS-a to bilo regulisano godinama, a prije toga nisu reagovali ni moji prethodnici niti prethodne vlade, zašto sad to najednom postaje problem – navela je Grabar Kitarovićeva i dodala da “treba isto tako odati dužno poštovanje prema jedanaestorici mladića koji su poginuli braneći Hrvatsku i Јasenovac”.

Hrvatska agencija navodi da je predsjednica te države rekla da je “jasnije nego bilo ko u Hrvatskoj osudila sve totalitarne ideologije i vrlo jasno se odredila prema Јasenovcu”, ali i istakla da “neće dopustiti da se ‘testera okrene naopako’ i izjednačuje Drugi svjetski rat sa domovinskim ratom”, kao ni da se “pravi vještačka podjela u društvu na one koji su bili na strani antifašizma i one koji su na strani domovinskog rata”.

– To apsolutno ne isključuje jedno drugo – rekla je hrvatska predsjednica.

Kolinda Grabar Kitarović tvrdi da “neće dopustiti da se pljuje po hrvatskim vrijednostima i Hrvatskoj nameće nekakav teret ustaštva i fašizma”.

– Јer to je upravo ono što pokušavaju neki u našim susjednim zemljama kako bi diskreditovali Hrvatsku – rekla je Grabar Kitarovićeva.

Optužila je medije da izvlače njene izjave iz konteksta i postavljaju ih u kontekst nekakve međunarodne prisile.

– Јa nisam takva osoba, ja se zalažem za Hrvatsku koja je suverena i samostalna, koja je članica EU i NATO, koja ima svoj stav, koja vodi računa o nacionalnim interesima. Neću dopustiti nikome da vrijeđa ovu Hrvatsku, niti da vrijeđa branioce koji su se borili za slobodnu demokratsku Hrvatsku, a ne za bilo kakve aveti prošlosti – poručila je predsjednica Hrvatske.

Izvor: Tanjug