Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da pokretanje revizije tužbe protiv Srbije nema legitimitet, jer ne može jedan čovjek odlučivati o tome.

– Ušli smo u ozbiljnu krizu, ovo je vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja. Mene sama tužba ne zanima, jer sam uvjeren da će se vrlo brzo pokazati da ona nije legitimna – rekao je Ivanić na konferenciji za medije, nakon što je danas prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH koju je on sazvao.

Ivanić je rekao da je sjednica Predsjedništva BiH održana, ali da Izetbegović nije bio za to da se izjasni da li će biti podnesen zahtjev za reviziju presude nakon čega je napustio sjednica, što je potom, sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, učinio i Dragan Čović.

– To znači da je sjednica prekinuta i odluka o podizanju revizije nije donesena. Mislim da je ovo jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije – istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić postavlja pitanje kada će se Predsjedništvo BiH ponovovo sastati, sa kojom temom i kojom vrstom odlučivanja.

– Јa ću sa svoje strane učiniti sve da sistem funkcioniše – rekao je on i istakao da ne pamti da se u postdejtonskoj BiH desilo da sjednica Predsjedništva bude prekinuta na ovaj način.

Ivanić je naveo da ne zna kakve će biti implikacije i da će se to tek vidjeti, te da akteri moraju razmisliti kakve su posljedice.

RTRS