U prijedorskim školama sve više zainteresovanih za prekvalifikaciju i zanate

Da ne bi postali statistika Biroa za zapošljavanje, veliki broj Prijedorčana odlučuje se na prekvalifikaciju, a već dugo je najtraženije zanimanje – medicinski tehničar. Glavni razlog je to što je to zvanje traženo i dobro plaćeno u inostranstvu. A osim iz Republike Srpske, polaznika ima i iz Federacije BiH i susedne Hrvatske.

Većina ima isti cilj, zaposliti se kao negovatelj ili medicinski tehničar, pre svega u Nemačkoj i Austriji. Prekvalifikaciju upisuju uglavnom nezaposleni, svih generacija i struka.

– Ja sam po struci tehničar elektroenergetike. Nikako ne mogu da se zaposlim, pa sam odlučio da se prekvalifikujem. Polako se snalazim u totalno drugoj profesiji, a želim da odem u Nemačku – priča Prijedorčanin Milenko Vučen.

Prema rečima direktora Srednjoškolskog centra Prijedor Milenka Kosića, prekvalifikaciju je već završilo šest generacija.

– Najveće interesovanje vlada za opšti medicinski smer. Skraćeno četvorogodišnje školovanje traje 14 meseci i košta od 2.000 do 3.000 maraka. Naš kadar posebno je priznat u inostranstvu, jer su se naši ljudi pokazali stručni i vredni – ističe Kosić.

Sve više je onih koji tvrde da je spas i u zanatima. Zato su u srednjim školama posebno zainteresovani za zanimanja zavarivač i tehničar za finalnu obradu drveta. U prijedorskoj Mašinskoj školi na smeru za zavarivače upisana su 24 učenika 2016, a prijavilo ih se čak 60. I ovo zanimanje je traženo i dobro plaćeno u inostranstvu. Smer tehničar za finalnu obradu drveta, u Mašinskoj školi je pokrenut posle dve decenije pauze. Jedan od glavnih razloga je to što u ovoj regiji radi više od 20 drvoprerađivačkih preduzeća.

POSAO

Buduće prijedorske zanatlije praksu, osim u školi, pohađaju i u prijedorskim preduzećima. Obuka je najvažniji deo zanatske struke, a mnogi đaci dobiju i posao baš tamo gde su odlazili na praksu.

Novosti.rs