Premijer Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot razmotrili su danas situaciju u regionu i istakli važnost promovisanja mira, stabilnosti i boljih međusobnih odnosa na Zapadnom Balkanu, kao i zajedničkih mogućnosti za ubrzanje ekonomskog rasta, širenja trgovinske razmjene i otvaranja novih radnih mjesta.

Povodom podnošenja zahtjeva Međunarodnom sudu pravde za reviziju presude po tužbi protiv Srbije za genocid, Vučić je istakao da je tim neodgovornim potezom stvorena veoma loša atmosfera, prije svega u BiH, i da su u prošlost vraćeni teško građeni odnosi Srbije i BiH i uzdrmana stabilnost cijelog regiona.

On je rekao da će Srbija uvijek poštovati integritet BiH i zalagati se za očuvanje mira i stabilnosti, ali da neće dozvoliti da budu ugroženi državni i nacionalni interesi Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijer Srbije je ukazao da bi njegov prijedlog o uspostavljanju carinske unije na Zapadnom Balkanu bio jedan od načina da se postigne ekonomski napredak regiona.

Ambasador Skot iskazao je kontinuiranu američku podršku Srbiji u procesu približavanja EU i naporima koje Vlada čini u ispunjavanju kriterijuma za članstvo.

Sagovornici su konstatovala i dobru saradnju Srbije i SAD u borbi protiv terorizma kroz djelovanje anti-ISIS koalicije.

Skot je prenio poziv američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Vladi Srbije za ministarski sastanak posvećen toj temi, koji je planiran u martu u Vašingtonu.

Izvor:SRNA/RTRS