Od ideje, do porodičnog biznisa. Porodica ratnog vojnog invalida Milana Santrača iz Prijedora od uzgoja cvijeća razvila je ozbiljan porodični posao.

Počeli su od nule. Prvo su imali jedan, a sada imaju pet plastenika. Ratnog vojnog invalida Milana Santrača iz Prijedora nije pokolebao ni teški invaliditet, već se hrabro uhvatio u koštac sa životom. Sa bratom i njegovom porodicom pokrenuo je skromnu proizvodnju cvijeća, koja je, uz veliki trud, prerasla u unosan porodični biznis. Odricanja je mnogo, od zore su na nogama.

Ipak, presudio je zajednički trud ove porodice. Trenutno imaju desetine hiljada sadnica cvijeća, koje će plasirati na tržište uoči osmog marta. Proširili su posao i na proizvodnju povrća. U posao su uključeni svi članovi porodice, pa i oni najmlađi. Јedni drugima najveća su podrška.

Gdje ima vrijednih ruku i elana, ima i zarade, kaže porodica Santrač. Zahvaljujući ovom porodičnom poslu, svi su se skućili.

“Ima puno rada, odricanja, nema slobodne subote, nema nedjelje, nema sveca, praznika…Radimo 24 sata, ali može se živjeti”, kaže milan Santrač.

Posljednjih godina na području Prijedora u ekspanziji je plastenička proizvodnja koju podržava Gradska uprava. Među četrdesetak proizvođača, desetak se bavi proizvodnjom cvijeća.

“Na nivou gradske uprave Prijedor, godišnje se podstiče negdje oko 40. 000 metara kvadratnih plastenika, a mislimo da na teritoriji grada ima najmanje još toliko plastenika za koje korisnici ne mogu aplicirati zbog, uslovno rečeno, malih površina, odnosno manjih od predviđenog za podsticaje”, ističe Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora.

Za proizvođače cvijeća najveći problem je plasman na tržište. Ipak, sve je više “cvjećara“, pa je Prijedor dobio, sada već tradicionalnu manifestaciju “Dani cvijeća“.

RTRS