Senator Republike Srpske Živko Radišić smatra da podnošenje zahtjeva za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije uistinu može biti početak kraja BiH.

Radišić je rekao danas za Srnu da podnošenje pomenutog zahtjeva ne predstavlja samo jedan, već mnogo više koraka nazad za BiH, te da je kriza previše duboka.

– Ispada da BiH sada definitivno ruše upravo oni koji su se za tu zemlju najviše zalagali, ili tobože na riječima zalagali – naveo je Radišić.

On je istakao da ne može i neće da potcijeni i uticaj međunarodne zajednice s obzirom na iskustvo onoga što se desilo sa prethodnom državom i ko ju je rasturio.

– Izgleda da je sada na sceni pokušaj da se rasturi i BiH – upozorio je Radišić.

On je naveo da će srpska strana i institucije Srpske i BiH sada imati pune ruke posla da koliko-toliko pokušaju obuzdati aktuelnu anarhiju, nepravdu i evidentnu nezakonitost u zemlji.

Radišić je ocijenio da zahtjev za reviziju uopšte nije pravno valjan i moralno-politički podoban, kao i da tužba, podnesena 1993. godine, nikada nije dobila pravni legitimitet.

– Nijedan od organa i institucija BiH to nije verifikovao. A Dejtonskim sporazumom, aneksom na Ustav BiH, precizirano je da je prvo Predsjedništvo moralo to da uradi u roku od 15 dana, a to nikada nije urađeno. Bilo je poslije pokušaja da se tome da neki oblik pravnog legitimiteta, ali to nikada nije postignuto, jer se uvijek težilo da se nečija volja nametne. Konsenzus nikada nije postignut, pogotovo što Srbi kao konstitutivni narod i Srpska na to nikada nisu dali saglasnost – prisjetio se Radišić.

On je konstatovao da se ne radi o zahtjevu BiH, entiteta, naroda i institucije, već pojedinca koji na sebe preuzima pravo drugih.

– I da može da odlučuje sam i kako on hoće, makar to bio i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, niko nema apsolutno pravo da to uradi i to, pogotovo u ovo vrijeme, nikome nije potrebno – poručio je Radišić.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: SRNA/RTRS