Između Banjaluke i Prijedora, u potkozarskom selu Verići održane su tradicionalne “Kozarske poklade”, kojima pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana, pred početak velikog Vaskršnjeg posta. U pjesmi, igri i zakuskama uživalo je stotine mještana i gostiju iz cijele Republike Srpske.

U potkozarskom selu Verići, ispraćeni su zimski dani. Čuvari običaja, folklorna i kulturno-umjetnička društva, izveli su izvorne pjesme. Domaćice su pripremile gastronomsko bogatstvo. Posjetioce su privukla starinska jela popara, čvarci, sir, kajmak, pura, cicvara..

Mještani pričaju kako su njihovi preci sve do 1941. godine, nedjelju uoči velikog posta, dolazili pred crkvu i častili se s kumovima i prijateljima. Bio je to dan kada su se mirili oni koji su se svađali. Danas, Kozarske poklade su postale primamljiva turistička atrakcija, a organizatori su, već godinama, turističke organizacije Banjaluke i Prijedora.

“Ova manifestacija je vezana za početak velikog posta povodom Vaskrsa. U potkozarskim selima bio je običaj da se na poklade poslije liturgije iz kuća iznosi najbolja hrana koja se podijeli sa svima koji dolaze u crkvu i pred crkvu, čime se ozvaničava kraj mrsa i početak posta”, istakao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluka.

Gradonačelnici Banjaluke i Prijedora su saglasni – Kozarske poklade su manifestacija koja spaja ljude i čuva stare običaje.

“Poklade su razlog da se ljudi okupe, druže, to je fin zbor i tradicija crkve koja traje više od 120 godina”, naglasio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Milenko Đaković,  gradonačlenik Prijedora je naglasio da Bistrica i Verići pokladama obilježavaju završetak zimskih dana i ističe da je stari običaj bio da se preostala hrana dijeli siromašnim komšijama, jer sutradan nastupa post.

Obilježavanje Kozarskih poklada počelo je liturgijom u Crkvi Svetog proroka Ilije u Verićima, koju je služio episkop banjalučki Јefrem.

RTRS