Suad Sudo Mujdžić (59) meštanin Čarakova kod Prijedora poslednjih godinu dana vredno radi i na svom porodičnom imanju gradi svoju ličnu vodenicu.

Prvo je pregradio rečicu Cokot, prirodnu granicu između Čarakova i susednih Zecova, potom izbetonirao i očistio korito, a ovih dana kao krunu na sve postavio i veliki točak, osnovu vodenice u kojoj bi žito pored njega mljele i njegove komšije, prenosi Kozarski.com

Nekad je na ovom potezu u krugu od dva kilometra bilo najmanje desetak vodenica. Što na reci Sani, što na potocima poput Cokota. Upravo te vodenice Suada vraćaju u detinjstvo, kada je još kao dečak imao viziju kako na najbolji način iskoristiti obilje vode nadohvat ruke.

– To su bili moji dečački snovi. I moj otac je imao viziju o korištenju te vode u ovim ovde potocima. Kao akumulaciju ili za uzgoj ribe. O tom je često govorio. I eto nekako tragom tih vizija i još više snova ovde sam planirao da izgradim jednu manju vodenicu, napravim sistem za navodnjavanje, jer se bavim i poljoprivredom i na kraju ugradim i jedan generator. Osvetlio bi ovo mesto, a ono struje šta preostane bilo bi usmereno na moje imanje. Posebno me raduje ovo oko navodnjavanja, jer budućnost vidim u proizvodnji zdrave, eko hrane – kaže Suad.

Svoju vodenicu vredno gradi poslednjih godinu dana. Uložio je i vlastite pare, negde oko pet hiljada maraka. I što je najvažnije nigde ne žuri, jer „život ima i nekih svojih drugih vrednosti“. U celoj priči podržavaju ga i komšije, pogotovo Nijaz Brkić, koji svako malo svrati da vidi koliko su odmakli radovi.

Dok zajednički nadgledaju obrise nove vodenice Suad s osmehom konstatuje „da je Nijaz njegova moralna podrška“, a Nijaz mu uzvraća opaskom „da je hrabar čovek koji sledi svoje ideje“.

– Zato i ima moju svesrdnu podršku – kaže Nijaz. A osim njega Suada u naumu da ukroti rečicu neobičnog imena Cokot podržavaju komšije, prijatelji, poznanici i porodica.

– Ne žurim nigde, jer uživam u ovom što radim. Imam podršku komšija, prijatelja…dece, kćerke i dva sina. Sinovi se školuju, jedan je u Austriji drugi u Nemačkoj, svakodnevno razmenjujemo snimke ovog što sam napravio, sve ih zanima, a daju mi i neke dobre ideje šta dalje da radim. Ovaj moj točak je zainteresovao i mog komšiju inženjera. Pre je samo prolazio, a ovih dana pomno razgleda šta ja to radim – kaže Suad kojem na ruku oko gradnje vodenice ide i to što je po struci elektrotehničar, pa za njega u ovom poslu praktično i nema tajni.

Njegova vodenica kad je jednog dana završi, pored one dve na Sani, biće i jedina koja će krasiti dva naselja i rečicu Cokot.

EuroBlic