U Federaciji je danas tzv. Dan nezavisnosti BiH.

U Sarajevu slave rezultate dvonacionalnog referenduma iz 1992. godine, kada su Muslimani i Hrvati proglasili nezavisnu BiH u kojoj je mjesec dana kasnije planuo rat. Za Srbe u Srpskoj 1. mart je godišnjica ubistva srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji i podsjećanje da su druga dva naroda, bez Srba odlučili o otcijepljenju od SFRЈ. Predsjednik Republike Milorad Dodik poručuje – 1. mart je crni dan za Srbe.

Na spomen-obilježja iz minulih ratova u Sarajevu su danas polagali vijence i govorili o 1. martu, kako kažu, Danu nezavisnosti BiH. Član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović poručio je da 1. mart jedan od najvažnijih datuma u istoriji BiH. Nije zaboravio ni zasluge svog oca Alije.

– Da nije bilo Alije Izetbegovića, ne bi bilo ni BiH. Јa mislim da to treba dopuniti i reći da nije bilo 200.000 hiljada boraca za BiH, da ne bi bilo BiH – rekao je Izetbegović.

Izetbegović i sarajevske političke perjanice obilježavanje 1. marta nastavili su sarajevskoj Vijećnici. Iako su Srbi bojkotovali referendum 1992. kvazi srpski predstavnici, četvrt vijeka kasnije i dalje veličaju 1. mart.

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine tzv. Republike BiH kaže da je” 1. marta izražena volja građana koji su željeli grade nezavisnu BiH”.

Mirko Pejanović, bivši član Predsjedništva tzv. Republike BiH naglašava da “jedan istorijski događaj kakav je bio referendum 29.2 i 1.3. 1992. zaslužuje da bude obilježen”.

Iz SNSD-a poručuju da 1. mart nije i ne može da bude praznik Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da 1. mart Srbe iz Srpske podsjeća na nelegalni i nelegitimni referendum o nezavisnosti, sproveden 1992. godine, na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda Muslimana i Hrvata.

– Srbi iz tadašnje BiH nisu bili za njeno izdvajanje iz Јugoslavije i srpski narod nije učestvovao na referendumu o samostalnosti i nezavisnosti BiH održanom 1992. godine, a politički predstvnici srpskog naroda nikada nisu dali niti će dati saglasnost da se 1. mart proglasi bilo kakvim praznikom u BiH – ističe Dodik.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović poručuje da je apsurdno slaviti 1. mart, ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića na Baščaršiji i nelegalni referendum. Za pola BiH 1. mart ne postoji.

– To je datum koji je bio okidač za rat, doveo do stradanja, do nepovjerenja i 25 godina kasnije – smatra premijerka Srpske.

Sarajevski kriminalac i potonji ratni komandant Ramiz Delalić-Ćelo na današnji dan prije 25 godina, ubistvom srpskog svata na Baščaršiji povukao je okidač za rat. Dva dana pred smrt Ćelo otkrio nalogodavce – SDA.

I dok u Sarajevu danas slave, porodica Gardović prisjeća se dana kada je Nikola ubijen jer je na vječanju sina nosio crkvenu trobojku sa četiri ocila. Američki mediji tada su javili da je ubijen musliman. Da je bilo tako, na tom mjestu, bila bi ploča, a neka ulica bi nosila njegovo ime. On danas svoje Sarajevo gleda sa Bara, a sjete ga se samo Srbi 1. marta.

RTRS