Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac upozorio je da su SDS-ovi ministri u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović i Dragan Mektić, kršenjem zaključaka Narodne skupštine Srpske, pružili direktnu podršku politici SDA i ohrabrili Bakira Izetbegovića da nastavi sa bahatim i vaninstitucionalnim ponašanjem i ugrožavanjem pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

“SDS i hipotekarni ministri Šarović i Mektić očigledno su ostavili na cjedilu i Mladena Ivanića i institucije Republike Srpske. Braneći lične interese i pozicije, Šarović i Mektić danas su veća podrška Bakiru Izetbegoviću nego mnogi visoki funkcioneri SDA i drugih muslimanskih stranaka”, rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Komentarišući Šarovićevu izjavu u kojoj je partije koje čine vlast u zajedničkim institucijama BiH nazvao “briselskom koalicijom”, Košarac je pojasnio da taj naziv, nažalost, odgovara činjenicama.

“To jeste briselska koalicija jer je nastala u briselskim i nekim drugim međunarodnim kuhinjama, koje ne misle dobro Republici Srpskoj. U tim kuhinjama godinama su smekšavani lideri stranaka iz takozvanog Saveza za promjene kako bi ih Bakir Izetbegović što lakše svario i izabrao za pouzdane partnere. Danas mu SDS-ovi funkcioneri u zajedničkim institucijama vraćaju taj dug”, istakao je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Prema njegovim riječima, ponašanje SDS-ovih ministara, ali i predsjednika te stranke Vukote Govedarice, koji očigledno nema politički kompas, opasno sužava manevarski prostor srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića, kome je jasno da od SDS-a ne može očekivati, niti će dobiti bilo kakvu podršku.

“Јasno je da je toga svjestan i Bakir Izetbegović, koji sve snažnije udara po Ivaniću, pokušavajući da kompromituje i ponizi njegovu poziciju u Predsjedništvu BiH”, ocijenio je Košarac za Srnu.

On je pozvao poslanike iz Kluba SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH da poštuju zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i da na narednoj sjednici tog doma, koja je zakazana za 7. mart, ne učestvuju u donošenju bilo kakvih odluka.

“Poslanici SNSD-a će poštovati zaključke Narodne skupštine Republike Srpske jer smo uvjereni da je samo na taj način, pokazujući da bez Srba nema BiH, moguće zaustaviti Bakira Izetbegovića i poništiti izrazito negativne i štetne posljedice poteza hipotekarnih i odmetnutih ministara Šarovića i Mektića”, zaključio je Košarac.

Izvor: Srna/RTRS