Potpredsjednik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je Srni da SDS obmanjuje javnost, jer uopšte nije prekinuo saradnju sa Bakirom Izetbegovićem i SDA, s obzirom na to da se u Savjetu ministara BiH ništa nije promijenilo.

On je naglasio da je to sasvim jasno poslije sinoćnjeg nastupa predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića na Federalnoj televiziji koji je naveo da ne postoji tehnički mandat Savjeta ministara, da ta institucija i svi njeni ministri rade i da su potpuno posvećeni svojim prioritetima.

Vidaković je naveo da je Zvizdić reviziju presude po tužbi protiv Srbije i sva događanja u vezi s tim nazvao “sitnicom”, te da je, prema Zvizdićevom mišljenju, Savez za promjene donio hrabru i veoma mudru političku odluku.

On je ocijenio da je u najmanju ruku krajnje licemjerno nazvati “sitnicom” neovlašteno i nezakonito pokretanje revizije, neustavno i vaninstitucionalno djelovanje, kršenje Ustava BiH i Dejtona, uzurpaciju i privatizaciju institucija.

“Oštra podmetanja bošnjačke političke elite zahtijevaju i oštar odgovor ministara iz Srpske koji su učestvovali na posljednjoj sjednici Savjeta ministara, koji o ovome ćute i izgleda račune polažu nekom drugom, a ne građanima Srpske”, istakao je Vidaković u izjavi Srni.

On je rekao i da javnost u Srpskoj teško može pronaći zamjerku u načinu na koji je u posljednjem periodu nastupao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, pa i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ali da je, kako je rekao, očigledno da je SDS ostavio Ivanića samog na cjedilu.

“Oni su učestvujući na sjednici otvoreno i neskriveno pogazili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske. To nisu zaključci nekog pojedinca, već najviše zakonodavne institucije Srpske. Onaj ko ne poštuje zaključke i odluke parlamenta Srpske ne poštuje Srpsku već ponižava i nju i njene građane”, ocijenio je Vidaković.

On je naglasio da je bio iznenađen činjenicom da predstavnici opozicije na Posebnoj sjednici Narodne skupštine nisu bili spremni usvojiti zaključke, iako su učestvovali u sazivanju i definisanju same sjednice.

Vidaković je ocijenio neistinitim tvrdnje opozicije da su predstavnici većinske volje u Srpskoj tražili blokadu zajedničkih institucija BiH.

On je istakao da je traženo da se pronađe mehanizam po kojem bi se na dnevni red konačno stavila pitanja od vitalnog značaja za Srpsku, kao što su revizija, odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda, pitanja imovine i primjena usvojenog mehanizma koordinacije.

“Ipak, oni takve teme očigledno smatraju nebitnim, pa su na posljednjoj sjednici, između ostalog, raspravljali o, za njih, bitnijim temema kao što su konvencije o tonaži brodova i sprečavanju sudara na moru”, zaključio je Vidaković.

Izvor: SRNA/RTRS