Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je u intervjuu za ruski list “Izvestija” o potrebi za integracijom srpskog naroda, ulozi Rusije na Balkanu i uzrocima ukrajinskog krize

Tokom boravka u Moskvi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je intervju za ruski list “Izvestja” u kome je istakao da Srpska i Rusija imaju mnogo zajedničkih projekata i da imaju dobre bilateralne odnose.

“Zahvalan sam Moskvi na njenim postupcima jer je uvijek bila usmjerena na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu. Pored toga, sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom razgovarao sam o potrebi jačanja ruskog prisustva u regionu. Uzgred, u vrijeme kada je Evropa uvela sankcije Rusiji, Srpska nije dozvolila da ih i BiH uvede, tako da cijela BiH i dalje podržava trgovinu sa Rusijom”.

Na pitanje mogu li Srbi na Kosovu da se oslone na podršku Republike Srpske u slučaju sukoba na Kosovu, a u svjetlu nedavne konstatacije predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je nedavno izjavio da je spreman da s puškom u ruci i sa svojim sinovima štiti Srbe na Kosovu od albanskog nasilja, Dodik je odgovorio:

– Јedinstvo Srbije i Republike Srpske se ne dovodi u pitanje. Naše aktivnosti u BiH se vode u cilju nepriznavanja Kosova. Zapad je prekršio međunarodno pravo u slučaju Kosova. Zapad ima sasvim drugačiju politiku prema Kosovu i Republici Srpskoj, iako su generalno slični primjeri. Nadam se da oružani sukob nije moguć. Ako govorimo o nekim hipotetičkim situacijama, uvijek ćemo biti zajedno sa Srbijom.

Dodik je naglasio da su Republika Srpska i Kosovo dobri primjeri dvostrukih aršina Zapada.

“Srpska je nezadovoljna statusom u BiH. Ako krenete od originalnog teksta Dejtonskog sporazuma, Srpska bi rado bila u BiH. Ali dugi niz godina Dejton je bio podvrgnut reviziji, koja iritira ljude. Pored toga, veliki je pritisak na Srpsku od strane Zapada. Želim da naglasim da mi nismo avanturisti, mi smo za mir i stabilnost, ali želimo da riješimo pitanje našeg statusa i naša prava”.

Predsjednik Srpske je naglasio da u originalnom tekstu Dejtonskog sporzuma stoji da u BiH treba da budu samo četiri zajedničke institucije u BiH, a da ih trenutno ima oko 70.

“Ovo je povreda i Dejtona i ustava. Tražimo da se preispita ova politika”.

Dodik je rekao da je pitanje ujedinjenja Krima sa Rusijom riješeno i da se volja naroda mora poštovati.

On je podsjetio da Zapad nije priznao rezultate referenduma na Krimu dok istovremeno uzima u obzir volju političke elite na Kosovu, gdje referendum čak nije ni održan.

„Da nije bilo protivustavnog prevrata na Majdanu, mnogi događaji se ne bi desili. Krim je prešao u Rusiju na osnovu referenduma, a volja naroda se mora poštovati. Krimsko pitanje je riješeno“, istakao je Dodik.

RTRS