Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić rekao je da je BiH ušla u metode blokiranja institucija kada su članovi Predsjedništva BiH napustili sjednicu.

“Ušli smo u metode blokiranja institucija napuštanjem sjednica Predsjedništva BiH, napuštanjem Izetbegovića pa onda i Čovića. Istovremeno, od Dodikove vlasti imamo pritisak da blokiramo institucije. Danas sam gledao na sjednici, ovi optužuju da sarađujemo sa bošnjačkim političkim strankama, a danas je jedan poslanik iz reda bošnjačkih stranaka je kazao da udovoljavamo zahtjevima SNSD-a. Od nas zavisi da li će se srušiti ovaj čitav sistem. Mislimo da je to opasno i može dovesti sve ljude u neizvjesnu budućnost, pogotovo ako imamo u vidu prošlost i kako smo prošli”, rekao je Bosić za N1.

Dodao je da političari imaju odgovornost prema svim građanima BiH.

“Imamo odgovornost prema svim građanima da ih ne dovedemo u opasnost i mogućnost novih konflikta. Mislim da je situacija mnogo zapaljivija nego se to vidi spolja, i konstataciju Lajčaka o situaciji u regionu moramo ozbiljno shvatiti”, smatra Bosić.

Što se tiče revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, kazao je da to ne nosi nikakvu dobru poruku za budućnost.

Pitanje revizije ne nosi nikakvu dobru poruku za budućnost. Opet smo se vratili u prošlost. Ono što je urađeno sa inicijativom Bakira Izetbegovića oko 9. januara, dobrim dijelom je uticalo na rezultate lokalnih izbora. Ovdje se radi o ličnim interesima političara da pojačaju svoj rejting. Ovo je opasna situacija. Mi kao SZP se nalazimo na nekoj vagi i pokušavamo prizvati razum kod svih, ali naši pozivi ne nailaze na pametan odjek”.

Bosić je i prokomentarisao da li revizija presude može biti pitanje koje može doprinijeti nastanku haosa na ovim prostorima.

Građani su navikli da žive u prošlosti i ove teme su izvor lakog potpaljivanja i homogenizacije nacija. Uzak krug ljudi se uvijek snađe u haosu kao što su se snašli prije 25 godina, a račune plaćaju građani. Interesantno, ti isti građani glasaju za te iste političare”, kazao je Bosić za N1.