Skandal nezapamćenih razmera trese mali bosanskohercegovački grad Bihać, u kom se desio niz događaja koji su uništili živote.

Deset pacijenata Odeljenja za patologiju Kantonalne bolnice “Dr Irfan Ljubjankić” ostalo je bez organa pošto su im postavljene pogrešne dijagnoze – a sve odreda ih je potpisala doktorka Nikolina Balaban, koja je sad pod istragom policije.

Bosanskohercegovački mediji preneli su priče o nekoliko slučajeva s pogrešnim dijagnozama, pa tako i slučaj žene kojoj je posle nalaza doktorice Balaban urađena radikalna histerektomija, odnosno odstranjeni su joj materica, jajnici, kao i okolni limfni čvorovi.

Kada je ova žena prošla prvu od pet planiranih hemoterapija i 27 zračenja, stigli su patohistološki nalazi iz Sarajeva koji su pokazali da ona uopšte nije ni imala karcinom! I njen nalaz potpisala je dr Nikolina Balaban. koja je početkom septembra prošle godine iz prijedorske bolnice prešla u bihaćku kantonalnu bolnicu.

“Na osnovu sadržaja članaka objavljenih na portalima, Kantonalno tužilaštvo USK-a dalo je saglasnost ovlašćenim službenim licima MUP-u USK-a za preduzimanje određenih istražnih radnji radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da li u radnjama lekarke Balaban Nikoline ima elemenata krivičnog dela nesavesnog lečenja iz člana 229. KZ FBIH ili nekog drugog krivičnog jela. Istražne radnje u tom predmetu su još u toku, a sprovode se pod nadzorom i rukovođenjem postupajućeg tužioca”, kažu u ovom tužilaštvu.

Pozvali smo Kantonalnu bolnicu “Dr Irfan Ljubjankić”, ali oni nisu želeli da daju nikakve informacije.

Greške ljekara najčešće završe kobno za pacijente. Kad pogriješi patolog, grešku je uglavnom nemoguće ispraviti. Dijagnosticirani karcinom, hemoterapije i operativni zahvat nakon takve pogrešne dijagnoze događali su se u Kantonalnoj bolnici "Doktor Irfan Ljubijankić" u Bihaću. Zasad deset revidiranih nalaza koje je potpisala doktorica Nikolina Balaban, šefica bihaćke Patologije, pokazuju pogrešne dijagnoze. Više na: www.federalna.ba/bhs/vijest/194965

Posted by federalna.ba on Nedjelja, 26. Februar 2017.

BKTV