CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

Nakon fijaska u Hagu sa pokušajem revizije presude protiv Srbije, Sakibu Softiću nad glavom je i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Portparol Boris Grubešić ne otkrivajući detalje, potvrdio je će tužioci bh. Tužilaštva formirati predmet i provjeriti navode koji se tiču Softićevog postupanja u Hagu kao agenta Bosne i Hercegovine.

Političari iz Republike Srpske ranije su pozvale na pokretanje istrage protiv Softića zbog lažnog predstavljanja, a već se spekuliše da bi upravo sa tim Tužilaštvo i moglo da se uhvati u koštac. Sud u Hagu Softića je još krajem maja prošle godine obavjestio da ga ne smatra agentom BiH, i da treba tražiti novo imenovanje.

“Pismom, datiranim 26. maja 2016, sekretar Suda informisao je Sakiba Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007. godine”, precizirao je predsjednik Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Znao sam za odluku Haškog suda iz maja prošle godine a najava procesuiranja Softića je najveća glupost, poručuje bošnjaćki član bh. Predsjedništva.

“Mislim da su to sve neozbiljne stvari. Ne vrijede komentara. Gospodin Softić se potrudio u ovom sučaju i ja mu čestitam na tome i dobru aplikaciju je napravio”, ocijenio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Aplikacija koju je Sakib Softić predao 23. februara potpisujući se kao agent Bosne i Hercegovine, sud u Hagu juče je odbacio. U obrazloiženju se navodi da ga Predsjedništvo BiH nije imenovalo za agenta te da on nikoga ne predstavlja.

Zbog toga je lider NDP Dragan Čavić za ponedjeljak najavio da će predati krivičnu prijavu bh. Tužilaštvu, protiv Izetbegovića i Softića zbog lažnog predstavljanja, podstrekavanja na lažno predstavljanje, kao i uzurpacije ustavnih ovlašćenja. Čavić očekuje da će Tužilaštvo jednako brzo i efikasno djelovati, kao što je bilo i u slučaju referenduma i proslave Dana Republike.