Republika Srpska formalno nema lobiste u SAD duže od pet godina. Sada bi trebalo razmisliti o njihovom angažovanju, jer je ovo istorijski momenat postavljanja novog svjetskog poretka, u čemu Amerika ima nezaobilaznu ulogu, poručio je za našu televiziju šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu, Obrad Kesić.

Na izjave pojedinih političara da su sredstva u te svrhe zloupotrebljena, Kesić odgovara da je svaki utrošeni dolar javno prikazan i da nema prostora za manipulaciju. Najveći trošak koji Republika Srpska ima u Vašingtonu odnosi se na rad stručnjaka koji savjetuju Vladu o pitanju međunarodnog prava i Dejtona, i svaki odgovor na napade Srpske, zahvaljujući njima, čvrsto se temelji na pravu, kaže Obrad Kesić. S druge strane, tvrdi, troše se milioni dolara da se Srpska prikaže u lošem svjetlu, a njene institucije direktno uruše. To se, tvrdi, radi iz budžeta SAD, pojedinih Evropskih zemalja i medija koje finansira Džordž Soroš, a sve pod plaštom NVO.

“To je lobiranje, jer postoje jasni ciljevi da se oslabe pozicije Republike Srpske, da se ostvari veća centralizacija u BiH i sad mi moramo na to da odgovorimo, a odgovaramo na vrlo odgovoran način, jer mi kad trošimo sredstva, u SAD je sve transparentno. Svaki dolar mora da se prijavljuje i mora da se prikaže kako se troši”, rekao je Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu.

Što nije slučaj kada je riječ o nivou BiH; u propalom pokušaju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije, ispostavilo se da građani Srpske finansiraju neposlušnost pojedinih diplomata, koji su u službi jedne politike. Trampova politika, Balkan stavlja na periferiju svojih interesa i usmjerava se na bolji odnos sa zvaničnom Moskvom, kaže Kesić.

“Bolji odnos s Rusijom otvara široki prostor za Republiku Srpsku i Srbiju. Pogotovo za Republiku Srpsku, jer već godinama, posebno u Americi, predstavlja se slika da Dodik i Srpska su potpuno vezani sa Moskvom. Ta percepcija u kontekstu sa novom administracijom je korisna i pozicija Srpske sama po sebi je bolja nego prije”, naveo je Kesić.

Najava Donalnda Trampa da se neće miješati u unutrašnja pitanja drugih zemalja, direktno rastura (razara ili slabi) pristup američke diplomatije i ambasadora na prostoru Balkana. To je dobro i za Ameriku i za ovu regiju, poručuje Kesić.

RTRS